Eric, spre cetatenie

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 18 noiembrie 2013

Un brazilian vrea sa ajute Romania, daca se va califica la Rio. Eric de Oliveira e mai aproape ca oricand de naturalizare. Golul cu Fiorentina ar putea atrage cetatenia romana pentru Eric, mai repede decat este stabilit in Constitutie. „Avocatul meu a facut deja demersurile ca sa devin cetatean. Legea nu-mi permite deocamdata, dar facem eforturi. Mi-a spus ca, daca voi da un gol in Europa League si voi deveni cunoscut pe continent, am sanse mai mari sa primesc cetatenia. Sper ca acest gol ma va ajuta. M-au sunat oameni de peste tot sa ma felicite”, spune Eric, care si-ar vedea visul cu ochii, daca ar juca la Mondialul din Brazilia.

„Daca as ajunge sa joc pentru nationala Romaniei, as putea sa rasplatesc tara care mi-a oferit totul in viata. Mi-a oferit o familie si o cariera frumoasa. Ma simt dator fata de romani. Ma simt roman. Aici e casa mea”, povesteste Eric.

Legile din Romania sunt extrem de stricte, cand vine vorba de acordarea cetateniei. In acest moment, Eric de Oliveira nu indeplineste cererile. Articolul 8 din Legea Constitutiei spune ca principala conditie pe care trebuie sa o indeplineasca un cetatean strain, pentru a primi cetatenia, este cea legata de durata sederii in Romania. Teoretic, Eric va primi cetatenia doar dupa ce vor trece 8 ani de cand domiciliaza la noi in tara sau 5 ani de la casatorie. In acest moment, Eric are 6 ani de cand s-a stabilit in Romania si 2 ani de cand s-a casatorit cu Cosmina Dancu. Ca sa poata juca pentru nationala lui Piturca, Eric are nevoie de o cetatenie de onoare. „Se acorda unor straini pentru servicii deosebite aduse tarii si natiunii romane, la propunerea Guvernului”, scrie in legea 21/1991.

Fostul jucator al Astrei, Kehinde Fatai, ar putea primi „cetatenia de onoare” inaintea lui Eric. Nigerianul are un dosar depus la Ministerul Tineretului si Sportului, in acest sens. Din punct de vedere sportiv, brazilianul are performante mai bune decat fostul atacant al Astrei, in Liga I. Ambii au venit in Romania in 2007 si au evoluat in 121 de partide in Liga I. Eric a marcat 38 de goluri, iar Fatai cu patru mai putine.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!