Escaladând Kilimanjaro pentru a aduce speranță!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Timp liber pe data 8 iunie 2015

Londra_Inno Brezeanu_Kilimanjaro_Hospice of Hope

Un român din Londra se pregătește să escaladeze Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa, al cărui vârf se află la o altitudine de 5.895 de metri.

Inno Brezeanu, un cunoscut în comunitatea românilor din Marea Britanie, va începe escaladarea masivului Kilimanjaro duminică, 7 iunie. El și-a propus să ajungă până în vârful muntelui în opt zile. Acesta speră ca, prin această inițiativă, să adune fonduri pentru ajutorarea persoanelor din România care suferă de boli incurabile și nu au acces la un tratament medical adecvat.

Toți cei care vor să susțină campania sa intitulată „Climbing Kilimanjaro to Bring Hope!” pot face donații accesând link-ul http://uk.virginmoneygiving.com/inno. Banii astfel strânși sunt destinați activității fundației caritabile Hospice of Hope.

 

Pe „Acoperișul Africii”

Inno Brezeanu și-a început vineri, 5 iunie, deplasarea în Tanzania pentru a escalada muntele Kilimanjaro, supranumit „Acoperișul Africii”. Românul stabilit în Marea Britanie de aproape 20 de ani a pornit în această expediție pentru a răspunde unei provocări personale, dar și pentru a-și ajuta conaționalii rămași în țara natală.

„O nebunie?! Cam da”, ne-a declarat Inno Brezeanu în legătură cu încercarea sa de a urca pe Kilimanjaro. „Deși este o drumeție făcută de multă lume, nu este deloc ușor”, mai spune acesta, precizând că aproximativ 40% din cei care și-au propus aceeași escaladare nu au reușit să o ducă până la capăt. „Oricât de bine ai fi pregătit, organismul poate reacționa ciudat la presiunea atmosferică la altitudini mari. Și o pregătire fizică bună nu este garanția reușitei. Sunt mulți factori care toți adunați la un loc duc la reușită. Au fost cazuri de atleți de performanță și persoane care au alergat maratonul și pe Kilimanjaro nu au rezistat după câteva zile”, ne-a explicat Inno.

El crede că este, totuși, gata pentru această încercare, deși nu s-a pregătit în mod special. „De pregătit?! În general sunt o persoană activă, merg mult cu role, ocazional mă antrenez cu echipa de role viteză a Londrei (LSST – London speed skaters team). Plus că sunt o persoană «de munte», de ski. Skiez cât pot de mult… Sper să mă ajute”, mărturisește românul din Londra.

El subliniază că, pentru sine, Kilimanjaro este mai mult o încercare mentală decât o probă fizică. Apoi adaugă, în spirit de glumă: „Cum m-am pregătit cel mai bine?! Mi-am lăsat barbă, să se potrivească imaginii de explorator.”  

 

De 20 de ani în Marea Britanie

Inno Brezeanu trăiește în Marea Britanie din 1996. Este cunoscut în comunitate ca administrator al unuia dintre website-urile românilor stabiliți pe aceste meleaguri și participă frecvent la evenimentele organizate în interiorul comunității românești din Regatul Unit. El nu vorbește foarte mult despre propria persoană. S-a limitat să ne spună doar că este consultant IT în domeniul finanțe și că a trecut prin multe experiențe ca imigrant român la Londra. „Aș putea povesti multe despre mine … am trecut prin toate pragurile emigrării: spălat de vase, șantier, ospătar, școală, serviciu, vacanță etc.”, ne-a mai mărturisit acesta.

Inno Brezeanu a vernisat propria sa expoziție de fotografie în 2011, la sediul ICR Londra, sub titulatura „Românii din Marea Britanie. O cronică a bucuriei”. „Ciudat, lumea se aștepta să preiau o carieră foto, culmea … De atunci nu am mai făcut multe fotografii, deși încă lumea mă indentifică prin comunitate ca «omul cu aparatul foto»”, remarcă Inno, vorbind despre acel eveniment.

Escaladarea muntelui Kilimanjaro nu este prima provocare personală cu scop caritabil pentru Inno Brezeanu. Acesta a parcurs pe role distanța de 100 kilometri de la Londra la Cambridge în urmă cu cinci ani, pentru a-i ajuta pe românii care au fost atunci victime ale inundațiilor. El a reușit să strângă din donații aproape 2.000 de lire sterline. Suma a fost folosită pentru sprijinirea miilor de gospodării inundate din nord-estul României. „În 2010 am participat la cursa Londra-Cambridge și am făcut o strângere de fonduri pentru a-i ajuta pe cei care și-au pierdut casele în inundațiile din România”, precizează Inno.

 

Mesaj către prieteni

Românul din Londra, care a pornit în aventura escaladării masivului Kilimanjaro în Tanzania, a solicitat susținerea financiară a inițiativei sale printr-o postare pe website-ul uk.virginmoneygivink.com, dedicat donațiilor de acest fel. El le-a adresat cunoscuților următorul text:

„Dragi prieteni,

Versiunea scurtă:

Vă rog să faceți o donație pentru fundația caritabilă Hospice of Hope accesând link-ul: http://uk.virginmoneygiving.com/inno.

Versiunea extinsă:

Dați-mi voie să vă prezint noua mea provocare: La începutul lunii iunie, voi începe escaladarea să urc vârful Kilimanjaro, cunoscut ca „Acoperișul Africii”, pentru a sprijini activitatea fundației caritabile Hospice of Hope.

Voi lua startul în această escaladare în 7 iunie, pentru a o finaliza în data de 14 iunie. Nu contează cât ești de bine pregătit atunci când pornești o astfel de încercare. Despre muntele Kilimanjaro se spune că îți testează toate capacitățile pe cele mai variate căi.

Totuși, sunt gata să răspund acestei provocări de a ajunge pe culmile cele mai înalte ale masivului Kilimanjaro pentru a strânge astfel fonduri pe care să le donez în favoarea proiectelor fantastice dezvoltate de fundația caritabilă Hospice of Hope în România.”

————————————–

„Ce aș dori de la această campanie? Ca fiecare membru din comunitatea Români în UK să doneze £1.”

Inno Brezeanu, românul care vrea să atingă vârful muntelui Kilimanjaro

————————————–

 

Pentru fundația Hospice of Hope

Expediția lui Inno Brezeanu de escaladare a masivului Kilimanjaro este finanțată din resurse proprii, după cum subliniază românul. Inițiativa poate fi susținută prin donații care vor reveni în final Hospice of Hope pentru derularea proiectelor acestei fundații, vizând persoanele care suferă de boli incurabile în România și alte țări din sud-estul Europei. „Am decis să dedic această încercare charity-ului Hospice of Hope. Am participat la acțiunile lor încă din 2006 și consider că au făcut o treabă superbă în România. Merită toată susținerea noastră.  De aceea, cine dorește să susțină această cauză poate să o facă pe pagina https://uk.virginmoneygiving.com/inno. Fiecare liră merge direct la Hospices of Hope”, precizează Brezeanu.

Fundația caritabilă Hospice of Hope este cea mai importantă organizație care se îngrijește de bolnavii cu boli incurabile aflate în faze terminale în Europa de Sud-Est. Aceasta a furnizat tratamente paleative pentru aproximativ 15.000 de astfel de pacienți începând din anul 1992. Cei care au nevoie de serviciile fundației sunt oameni care suferă de cancer, de boli ale inimii, de distrofii musculare sau alte boli grave. Ei sunt tineri sau bătrâni care nu ar fi avut acces la un tratament adecvat care să le aline suferința, în absența organizației Hospice of Hope. Fundația oferă astfel sprijin persoanelor aflate în situații disperate, dar și programe de instruire și educare pentru specialiștii care lucrează în acest domeniu. Peste 13.000 de specialiști au beneficiat de programele de pregătire profesionale susținute cu sprijinul celor de la Hospice of Hope în România și în celelalte state din sud-estul Europei.

O donație de 100 de lire sterline poate acoperi salariul unei asistente medicale timp de o săptămână sau contravaloarea medicației unei persoane adulte pentru o jumătate de lună. Iar 10 lire sterline donate sunt suficiente pentru tratamentul medicamentos necesar unui copil pe parcursul a șapte zile.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!