Escroc în haine preoțești

Articol publicat in sectiunea Diaspora, E țeapă, Poveşti româneşti pe data 4 iunie 2016

Londra_preot escroc

Zeci de români stabiliți în capitala Marii Britanii au căzut în plasa unui șarlatan! Bărbatul, și el tot român, umblă de câteva luni pe străzile din Londra îmbrăcat în straie preoțești. În numele bisericii, acesta cere bani de la trecători, promițându-le în schimb că se va ruga pentru ei să le meargă bine în viață. În cazul în care este refuzat, omul se „dezbracă” de atitudinea smerită și adoptă una golănească. Sătui să se profite de buna lor credință, românii vor să îl dea pe mâna poliției din UK.

Cât este ziua de lungă, „preotul” colindă în lung și-n lat cartierele londoneze în căutarea de potențiali donatori. Îi găsește destul de repede pentru faptul că foarte mulți români sunt stabiliți în capitala de pe Tamisa. Câțiva dintre ei au acceptat să povestească modul în care a decurs dialogul dintre ei și „Trimisul Domnului”.

 

„Ești român? Faci și tu o donație?”

Ciprian este stabilit de doi ani în Marea Britanie și susține că de câte ori a avut ocazia să facă donații în bani sau alimente nu s-a dat înapoi. Tocmai de aceea s-a arătat revoltat când a aflat că numeroși români au fost păcăliți de un bărbat care susține că este preot. Pentru a-l da în vileag pe cel care își bate joc de bunătatea semenilor lui, Ciprian l-a fotografiat pe așa-zisul preot chiar în momentul în care acesta acostase un trecător român.

„Eu l-am zărit în Barking. Într-o zi l-am întâlnit de patru ori. Din fericire, nu mi s-a adresat mie, dar pentru că auzisem vorbe despre el l-am analizat de la depărtare și chiar am reușit să îl fotografiez. Are același mod de abordare cu toată lumea. Este atent la trecători și cum îi aude vorbind românește se duce direct la ei și îi întreabă dacă sunt români. Evident că oamenii nu își ascund originea și atunci el acționează. Le dă cu mir în frunte și îi pune să își treacă numele într-un caiet, promițându-le că se va ruga în biserică pentru ei. După toate astea, le cere să facă o donație și de aici începe «circul», să-i spunem. Dacă primește doar câteva lire, le cere mai mult, iar dacă o persoană îi spune că nu are bani să doneze este luată la înjurături. Cu un astfel de comportament eu bag mâna în foc că acest bărbat nu are nicio treabă cu biserica, iar acea sutană pe care o poartă este doar pentru un impact emoțional asupra oamenilor”, a afirmat Ciprian.

 

Zeci de oameni, aceeași poveste

Chiar dacă românii stabiliți în Londra susțin că acest bărbat se plimbă pe străzile orașului de luni bune, tot se mai găsesc persoane care să-i cadă în plasă.

—————————————

„Eram în Stratford și așteptam un prieten. Am auzit, deodată, din spate «Ești român?». M-am întors și am văzut un bărbat de vreo 50 de ani, foarte prezentabil, îmbrăcat cu sutană de preot ortodox și cu un diplomat negru în mână. Fără nicio introducere, acesta îmi dă o iconiță și apoi scoate o sticluță, mă asigură că este mir de la Ierusalim și mă unge pe cap. Zice «Uite, să-ți mergă bine că ești departe de casă și eu așa fac cu toți românii cu care mă întâlnesc». I-am mulțumit și acesta a trecut la partea a doua. A băgat mâna în diplomat și a scos o agendă și o fotografie cu o fetiță. Mi-a explicat rapid cum stă treaba: «Uite, avem o fetiță cu o boală foarte gravă care trebuie operată. Nu vrei să o ajuți cu câțiva bănuți»? I-am spus să nu-mi ceară bani că sunt sărac. A insistat: «Nici măcar doi-trei lire?» Când a văzut că îl refuz, acesta mi-a smuls cruciulița din mână și a dispărut în viteză. Am apucat să-l mai aud cum mă înjură: «Du-te xxx de sărac»! Vă spun sincer că aveam îndoieli la început, dar când am văzut comportamentul de golan de la sfârșit am fost sigur că era un escroc.”

Sorin

—————————————

Londra_preot escroc1Cristina: „L-am văzut în Walthamstow! M-a miruit și mi-a dat o iconiță de carton. Apoi mi-a cerut bani și când i-am zis că nu țin cash mi-a sugerat să mergem la bancomat. L-am refuzat, motivând că sunt în grabă și ce credeți? Mi-a cerut numărul de telefon.”

Constanța: „Am întâlnit și eu această persoană. I-am dat niște mărunțiș și mi-a cerut de la obraz mai mult. L-am privit insistent și m-a întrebat de ce mă uit așa la el. Mi-am dat seama că nu este preot, dar nu i-am zis nimic. Să fie păcatul lui!”

Felicia: „Eu l-am întâlnit în East Ham și m-a afurisit (n.r blestemat) că nu-i dau bani. I-am spus în față că știu că nu este preot. Îl mai văzusem pe stradă, așa că îl știam din vedere și am avertizat un tătic român să nu îi dea bani.”

Maria: „Într-una din zilele trecute m-a acostat și pe mine. După ce m-a miruit, cică să îmi meargă bine că sunt departe de casă, mi-a cerut direct să ajut biserica în care slujește cu o donație. I-am spus că îmi țin banii pe card și nu am să îi dau. Atunci a insistat să mergem la un ATM din apropiere și să îi scot câteva lire. Când am ajuns la bancomat, am apăsat aiurea câteva taste și i-am zis că nu merge. Doar așa am scăpat de el. Oricum este rușinos ce face. Să îmbrace haine preoțești și să își bată joc de frații lui români, folosindu-se de credința în Dumnezeu… Ar trebui să se gândească la ce va păți din cauza faptelor sale.”

Iulian: „Ne-am intersectat la Ladbrokes, pentru că pariez câteodată la această agenție stradală. Mi s-a părut ceva suspect la el, dar câștigasem la pariuri o sumă foarte mare și i-am dat 50 lire când mi-a zis de copil (n.r „preotul le spune uneori persoanelor acostate că strânge bani pentru un copil bolnav”). Am simțit așa o liniște sufletească, gândindu-mă că ajut un copil la nevoie, mai ales că eu tocmai câștigasem bani din pariuri! Să-mi pice telefonul din mână, acum după ce-am citit tot ce s-a scris despre el pe internet.”

Mariana: „Și pe mine m-a abordat în Edgware. Mi-a spus o întreagă poveste: că e de la nu știu ce biserică și că strânge bani pentru un copil, a început să scoată poze cu acesta. I-am zis că eu dacă donez o fac la biserică, să fiu mai sigură unde îmi ajung banii.”

Gabriela: „Am văzut o postare cu ceva timp în urmă pe Facebook, pe pagina Români în Londra și știam despre ce este vorba. M-am prefăcut că nu înțeleg ce vorbește când m-a întrebat dacă sunt româncă. L-am evitat!”

Anca: „Recent, m-a oprit în Stratford. Spunea ceva de un bebeluș bolnav și despre o familie săracă și mi-a cerut să fac o donație pentru ei. Nu i-am dat bani pentru că eu nu cred în așa ceva. Nu legitimație, nicio prezentare, donație din prima!”

Narcis: „Și pe mine m-a «ars» în urmă cu câteva zile. Eram în Vauxhall și mi-a cerut câteva lire. I-am dat trei și mi-a zis să mai pun două, să fie cinci! Mi-am dat seama după ce i-am dat banii că am fost păcălit!”

 

Donați doar direct bisericilor!

Acest caz a ajuns și în atenția preoților care slujesc în bisericile ortodoxe din Marea Britanie. Adevărații mesageri ai lui Dumnezeu recomandă oamenilor să nu se mai lase impresionați de poveștile spuse la colț de stradă pentru că multe dintre ele pot fi doar minciuni. Preotul Gavriil Marin, de la parohia ortodoxă din Oxford, a declarat într-un interviu acordat pentru Diaspora Românească faptul că, din cunoștiințele sale, niciun preot ce aparține de Patriarhia Română nu recurge la astfel de metode pentru a face rost de bani pentru diferite acțiuni.

—————————————

„Dacă acest bărbat mai are și un limbaj licențios, atunci mai mult ca sigur nu este preot cu adevărat. Dorința oamenilor de a ajuta, de a face un bine, este de apreciat, însă ea trebuie făcută astfel încât donația să fie folosită într-un scop nobil. De aceea, cel mai bine este ca banii și orice alt ajutor să fie oferiți direct bisericilor din UK sau preoților care slujesc în ele. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că parohiile din Diaspora supraviețuiesc datorită lor. Preoții, în majoritatea cazurilor, au un serviciu din care își câștigă traiul dar pentru biserică trebuie plătite numeroase taxe. Acolo se duc banii din donații. Întreținerea este asigurată de credincioși. Bineînțeles că tot cu ajutorul lor putem desfășura și numeroase activități sociale. De aceea, este păcat ca oamenii care vor să doneze, în numele credinței, să o facă unei persoane rău intenționate. Mai bine s-ar interesa pe site-ul Patriarhiei Române unde sunt bisericile din Diaspora. Tot acolo sunt și datele de contact ale preoților care slujesc în ele.”

Preot Gavriil Marin, Parohia Ortodoxă, Oxford

—————————————

De asemenea, dacă sunteți interesați de adresele bisericilor din Marea Britanie, puteți accesa rubrica „Contacte biserici”, unde se află liste cu contacte ale bisericilor de toate riturile din UK.

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

2 pareri la “Escroc în haine preoțești”

  1. maria Spune:

    asa am patit cu acest domn care sa dat preot in bank statia de metroo mia cerut bani pentru biserica si sai dau numele cam tine slujba pentru sanatate este un escroc

  2. EXPRESS LOANS Spune:

    Aceasta înseamnă să informăm publicul larg că în prezent acordăm împrumut persoanelor care au nevoie de ajutor financiar la o rată a dobânzii scăzută de 3%. Dacă sunteți interesat să solicitați un împrumut, contactați-ne pentru mai multe informații prin e-mail: expressscreditt@outlook.com

Spune-ti si tu parerea!