Esofagita se poate vindeca

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 20 ianuarie 2014

reflux gastro2Esofagita este o inflamatie a mucoasei care captuseste la interior esofagul, organul tubar care transporta mancarea din faringe catre stomac. Daca nu este tratata, esofagita poate cauza probleme ale deglutitiei (inghititului), precum si ulcere si cicatrici ale esofagului. In unele cazuri, esofagita poate duce la dezvoltarea unei afectiuni denumite „esofag Barrett”, care constituie un factor de risc pentru aparitia cancerului esofagian.

Cauze si simptome

Esofagita poate fi cauzata de o infectie sau de o iritatie a esofagului. Infectiile pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau boli care slabesc sistemul imunitar. Acestea sunt:

1. Candida. Aceasta infectie a esofagului este cauzata de aceeasi ciuperca intalnita si in cazul candidozei vaginale. Infectia se dezvolta in esofag atunci cand sistemul imunitar este slabit. Este usor de tratat cu ajutorul medicamentelor antifungice.

2. Herpesul. Aceasta afectiune virala se poate dezvolta in esofag cand sistemul imunitar slabeste. Se trateaza cu medicamente antivirale. Iritatia care poate cauza esofagita poate avea la baza oricare dintre urmatorii factori: BRGE (boala de reflux gastro-esofagian); voma; interventiile chirurgicale; medicamente precum aspirina sau alte antiinflamatoare; pastilele prea mari luate cu prea putina apa sau inghitite inainte de culcare; substantele toxice ingerate; herniile si sechelele radioterapiei.

Simptomele esofagitei: dificultati la inghitit sau inghitit anevoios si dureros; senzatia de arsura; senzatia de amar in gura; senzatia de corp strain in gat; ameteli; voma.

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, este indicat sa contactati medicul in cel mai scurt timp. 

Cum se pune diagnosticul

Odata ce medicul a efectuat un examen clinic amanuntit si s-a uitat peste antecedentele medicale, poate recomanda efectuarea unor investigatii pentru stabilirea diagnosticului de esofagita:

  • · Endoscopia digestiva superioara. Aceasta investigatie presupune introducerea unui tub flexibil numit endoscop in tubul digestiv pentru a privi in interiorul esofagului.
  • · Biopsia. Se preleva o mostra de tesut esofagian pentru a fi trimisa ulterior la laborator in vederea examinarii microscopice.
  • · Radiografia dupa ingestia de bariu („tranzit baritat”). In timpul acestei proceduri se efectueaza examinari seriate ale esofagului cu ajutorul razelor X, dupa ce pacientul bea o solutie ce contine bariu. Acesta din urma se muleaza de-a lungul mucoasei esofagiene si apare colorat in alb pe filmele de raze X. Aceasta caracteristica ii ofera medicului posibilitatea de a vizualiza anumite anomalii ale esofagului. 

Tratament

  • Medicamentele care blocheaza productia de acid, precum medicamentele antiacide;
  • Antibioticele, antifungicele sau antiviralele in cazul infectiilor;
  • Medicamente analgezice;
  • Corticosteroizi sistemici pentru a reduce inflamatia;
  • Nutritia parenterala (intravenoasa), pentru a oferi un ragaz esofagului sa se vindece si in acelasi timp sa nu permita instalarea deshidratarii sau a malnutritiei;
  • Endoscopia digestiva superioara pentru a indeparta fragmente de pastile inclavate in mucoasa esofagiana;
  • Tratament chirurgical pentru a indeparta portiunile afectate ale esofagului.

In timpul tratamentului, evitati alimentele condimentate precum cele cu piper, chilli, ardei iute sau curry, si alimentele solide precum nucile, covrigii sau legumele crude; evitati bauturile acidulate precum sucurile de portocale, grapefruit sau rosii. Inlocuiti-le cu sucuri ce contin vitamina C si mestecati cu grija alimentele si luati imbucaturi mici atunci cand mancati. Daca inghititul pune probleme, incercati sa ridicati capul pentru ca mancarea sa alunece mai usor de-a lungul esofagului. Beti lichidele cu ajutorul unui pai pentru a usura inghititul! Evitati fumatul si consumul de alcool. 


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!