Est-europeni, sclavi într-o fabrică din Greater Manchester

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, UK la zi pe data 20 septembrie 2015

Douăzeci de est-europeni exploatați ca sclavi au fost găsiți lucrând în condiții inumane într-o fabrică din orașul Rochdale situat în nord-estul comitatului metropolitan Greater Manchester. Aceștia erau plătiți cu doar 2 lire sterline pe oră, în condițiile în care salariul minim stabilit legal în Marea Britanie este în prezent de 6,50 lire sterline/oră.

O acțiune derulată de polițiștii britanici a avut ca rezultat descoperirea unui grup de 20 de est-europeni care erau obligați să muncească 80 de ore pe săptămână. Aceasta s-a desfășurat în cadrul operațiunii Retriever, inițiată luna trecută pe raza comitatului Greater Manchester și menită să ducă la depistarea cazurilor de exploatare de persoane prin muncă.

Zece persoane din grupul de sclavi est-europeni găsiți în Rochdale erau cazate într-o singură casă, trăind în condiții de mizerie, câte trei sau patru într-o singură cameră. Ei erau puși la muncă într-o fabrică în care se produceau rame foto. Acestea erau apoi vândute în magazine, aducând un profit însemnat proprietarilor unității de producție.

„Atât femei, cât și bărbați erau exploatați ca sclavi în fabrica din Rochdale”, a dezvăluit ofițerul James Faulkner de la Poliția din Greater Manchester citat de mai multe publicații locale. „Est-europenii ne-au mărturisit că au fost abuzați fizic și verbal de către cei care îi exploatau. Ei au acceptat inițial respectivele condiții după ce li s-a promis loc de muncă și cazare. Apoi au descoperit spațiile de locuit mizerabile ce le-au fost oferite și s-au văzut obligați să muncească 12 ore în fiecare zi. La fiecare săptămână, cei exploatați primeau câte 125 de lire sterline pentru munca depusă. Ei trebuiau, însă, să returneze 100 de lire sterline din suma primită, pentru cazare, transport și alte cheltuieli. Practic, au ajuns să muncească aproximativ 80 de ore pe săptămână pe nimic… Iar fabrica în care erau exploatați producea rame foto pentru a fi comercializate în spații comerciale respectabile de pe întinsul Angliei. Proprietarii fabricii derulau contracte în valoare de milioane de lire sterline exploatându-i pe acești oameni”, a povestit polițistul din Manchester. „Este un exemplu tipic de sclavie modernă care funcționează în prezent în Marea Britanie”, a concluzionat ofițerul de poliție James Faulkner.

Patru bărbați au fost arestați pentru trafic de persoane și exploatarea acestora prin muncă. Aceștia au vârste de 24, 40, 43 și respectiv 51 de ani, au informat ziarele britanice.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!