Est-europenii: cea mai căutată forţă de muncă din UK

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 28 noiembrie 2014

Polish jobseekers london

Est-europenii din Marea Britanie constituie una dintre forţele de muncă cele mai dorite de către angajatorii din regat, confirmă un studiu efectuat recent cu privire la preferinţele reprezentanţilor companiilor britanice atunci când vine vorba de recrutare de personal. Aceştia recunosc deschis că îi apreciază mai mult pe imigranţi decât pe localnici, fapt ce îi nemulţumeşte pe lucrătorii autohtoni şi pe politicieni deopotrivă.

 

Britanicii, insuficient de bine pregătiți

Aproape jumătate dintre oamenii de afaceri din Marea Britanie susţin că preferă să angajeze imigranţi în companiile lor, acuzând că nu găsesc pe piaţa autohtonă a muncii personal suficient de bine pregătit profesional. În plus, lucrătorii care vin din alte state au o atitudine pozitivă şi o etică superioară a muncii comparativ cu localnicii, rezultă dintr-un raport realizat recent de British Chamber of Commerce (Camera de Comerţ Britanică – BCC), ale cărui rezultate au fost publicate în ediţia din 23 noiembrie a cotidianului The Guardian.

Aproximativ 45% dintre companiile de pe teritoriul Marii Britanii preferă să apeleze la forţă de muncă provenită din exteriorul graniţelor regatului, fie din ţările Uniunii Europene, fie din state non-UE, reiese din studiul BCC realizat pe parcursul acestui an.

„Reprezentanţii companiilor private din Regatul Unit continuă să atragă forţă de muncă din cadrul imigranţilor pentru că nu găsesc destui oameni pregătiţi din punct de vedere profesional pe piaţa muncii locală”, a admis John Longworth, director general la BCC.

 

Şapte est-europeni fac cât zece britanici

Disputele referitoare la preferinţa angajatorilor britanici de a angaja lucrători din afara graniţelor, în special din statele est-europene, s-au intensificat în ultimele săptămâni, după ce s-a aflat că firma irlandeză Greencore Group, care va deschide cea mai mare unitate de producţie de sandwichuri din regat în Northampton, recrutează personal din Ungaria. Ulterior, reprezentanţii companiei Squires Gear and Engineering cu sediul în Coventry au recunoscut în faţa reporterilor BBC că îi apreciază mai mult pe est-europeni decât pe angajaţii autohtoni. Ei au menţionat, printre calităţile lucrătorilor originari din răsăritul continentului, etica muncii de care aceştia dau dovadă, faptul că „nu se îmbolnăvesc aproape niciodată” şi rapiditatea cu care îşi însuşesc noi deprinderi.

Raportul BCC cu privire la piaţa muncii din Regatul Unit a relevat că 9 din 10 patroni de companii din regat care au angajat est-europeni susţin că, în acest fel, îşi îndeplinesc sarcinile de producţie folosind doar 75% din personalul de care ar avea nevoie dacă ar alege să lucreze cu localnici.

 

Tot mai multe locuri de muncă

Tendinţa companiilor britanice de a apela la forţă de muncă din estul Europei a fost confirmată şi pe www.Tjobs.ro, cea mai importantă platformă de recrutare a forţei de muncă online din România pentru străinătate. Cifra candidaţilor din România care au aplicat pentru aceste locuri de muncă a fost mult mai mic, doar jumătate dintre posturile disponibile fiind ocupate.

Oferta de locuri de muncă pentru români venită din Marea Britanie în 2014, după ridicarea restricţiilor, a crescut cu mai mult de o treime comparativ cu anul anterior. În ceea ce-i priveşte pe românii interesaţi de joburile britanice, numărul acestora a crescut în 2014 la 48.000, faţă de cifra de 27.500 înregistrată anul trecut, susţin cei de la Tjobs.

Domeniile pentru care angajatorii caută urgent personal din România în număr mare sunt cel medical și turism/hoteluri. S-au înregistrat, de asemenea, cereri mai mari decât în anul precedent, în vânzări, dar şi în logistic, respectiv la îngrijirea bătrânilor, unde ofertele s-au dublat. Alte domenii cu oferte numeroase sunt transporturi și industrie.

În acelaşi timp, ofertele care vin din domeniul agriculturii au scăzut la un sfert, din cauza modificării legislaţiei britanice în domeniu, deşi, pentru acest sector, există cea mai mare cerere din partea românilor care vor să plece la muncă, precizează reprezentanţii Tjobs.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!