Est-europenii, contribuţie de cinci miliarde lire sterline la bugetul UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 6 noiembrie 2014

Contribuţia imigranţiilor est-europeni la bugetul Regatului Unit sub formă de taxe plătite a fost mai mare decât suma pe care aceştia au încasat-o sub formă de beneficii sociale pe parcursul a 11 ani, în intervalul 2000-2011, se demonstrează într-un studiu recent.

Rezultatele acestuia au fost date publicităţii în 5 noiembrie, ele fiind preluate imediat în mass-media. Cele mai importante publicaţii care apar în Marea Britanie au preluat informaţiile, dedicând spaţii largi acestui subiect.

 

Taxe mai mari cu 12% decât beneficiile

Est-europenii stabiliţi în Regatul Unit au plătit cu 12% mai mult, comparativ cu sumele pe care ei le-au încasat sub formă de ajutoare băneşti ce le-au fost acordate de statul britanic. Diferenţa a fost calculată exact, rezultând că aceasta se cifrează la aproximativ cinci miliarde de lire sterline. Aşa rezultă din ultimul studiu efectuat la Centre for Research and Analysis of Migration (Centrul pentru Cercetare şi Analiză a Migraţiei – CReAM) din cadrul prestigioasei University College London (UCL). Cercetătorii de la UCL au analizat mai multe aspecte ale impactului prezenţei est-europenilor în Marea Britanie începând din anul 2000 şi până în 2011.

 

Mai educaţi şi mai muncitori

Balanţa financiară pozitivă a migranţilor din răsăritul continentului european stabiliţi în Regatul Unit nu este singurul aspect pozitiv dezvăluit de specialiştii de la UCL cu referire la prezenţa est-europenilor pe tărâmul Marii Britanii. Conform aceluiaşi studiu, aceştia sunt mai educaţi şi mai pregătiţi pentru competiţia de pe piaţa muncii decât localnicii britanici.

Aproximativ 25% dintre migranţii est-europeni au diplome de studii, în timp ce printre britanici acest procent este de doar 24%. Totodată, probabilitatea ca un est-european să obţină un loc de muncă în Marea Britanie este de 81%, faţă de doar 70% la nativii britanici.

Studiul CReAM a analizat modul de viaţă al migranţilor proveniţi din cele zece state din Europa Centrală şi de Est care au fost acceptate în UE în 2004 şi respectiv 2007, adică: România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia.

 

Politicienii bat câmpii…

Rezultatele studiului CReAM sunt în contradicţie totală cu retorica actuală a politicienilor britanici, atrage atenţia publicaţia Huffington Post.

Nigel Farage, liderul partidului naţionalist UK Independence Party, atrăgea atenţia în primele zile ale acestei luni că „Marea Britanie a devenit economia din Uniunea Europeană cu cea mai ieftină forţă de muncă”, fapt ce impune stoparea accesului la beneficii al migranţilor UE.

Premierul David Cameron face, de asemenea, eforturi pentru a bloca fluxul de imigranţi din Uniunea Europeană spre Marea Britanie. Guvernul său ia în calcul încălcarea normelor europene privind libera circulaţie a forţei de muncă, pentru a-şi putea pune în aplicare deciziile.

În realitate, şansele ca un imigrant UE să acceseze beneficii sociale sunt cu 43% mai mici decât în cazul localnicilor britanici. Iar suma cu care migranţii proveniţi din toate statele UE şi stabiliţi în Marea Britanie au contribuit la bugetul de stat al regatului este de 20 miliarde de lire sterline, mai reiese din acelaşi raport.

————————————–

„Migranţii din statele UE care s-au stabilit în Marea Britanie după anul 2000 au avut o importantă contribuţie la bugetul de stat, iar Regatul Unit a beneficiat clar de pe urma acestora. Ei au contribuit mai mult la buget ca şi plătitori de taxe, comparativ cu sumele pe care le-au încasat de la statul britanic ca ajutoare băneşti. Această balanţă pozitivă este valabilă atât pentru cei din estul Europei sau din Europa Centrală, cât şi pentru ceilalţi cetăţeni UE.”

Profesor Christian Dustmann, director CReAM

————————————–

Notă: CReAM este un centru de cercetare independent şi interdisciplinar în cadrul departamentului economic al University College London

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!