Est-europenii, obiect de studiu în manualul de istorie

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 13 decembrie 2014

Copiii din școlile din Marea Britanie vor învăța despre istoria migrației și impactul acesteia asupra țării lor, începând din epoca romană, în urmă cu 2.000 de ani, și până la valurile de refugiați din Siria sau despre migrația est-europenilor, din secolul XXI. Materia se va preda elevilor de vârstă adolescentă și va fi materie de examen în cadrul testelor GCSE care se susțin la sfârșitul școlii secundare, au anunțat, în primele zile ale lunii decembrie, reprezentanții comisiei de examinare Oxford, Cambridge and RSA Examination (OCR).

„Este pentru prima dată când, în cadrul studiului istoriei în școli, se introduce un modul dedicat nou-veniților în Marea Britanie, incluzând sirienii și est-europenii”, observă un articol publicat în ediția online a cotidianului The Telegraph din 1 decembrie.

Reprezentanții OCR au subliniat importanța acestui modul de studiu prin care „tinerii vor putea face paralele între trecut și zilele moderne”. Elevii vor mai putea afla astfel că populația de origine africană a Londrei număra doar 15.000 de indivizi în 1750 și că numai 10 limbi străine erau folosite în comunicarea de zi cu zi a populației Angliei Medievale. Cei de la OCR mai cred că fenomenul migrației trebuie studiat în școală având în vedere importanța dezbaterilor care au loc pe această temă pe scena politică actuală.

Modulul „Migrația pe teritoriile britanice” va fi unul opțional și va introdus în programa de studiu pentru GCSE începând din 2016, conform planurilor reprezentanților OCR.

Examenul de istorie este cel mai popular în cadrul GCSE, în condițiile în care pentru această materie au optat în 2013 aproximativ 93.000 de adolescenți la absolvirea școlilor secundare din Marea Britanie. Iar cifra a crescut mult în ultimii ani, ajungându-se ca aproximativ 40% din tineri să ia în considerare testarea cunoștințelor la istorie în cadrul GCSE.

————————————–

„Migrația a fost o constantă și un aspect definitoriu, din multe puncte de vedere, al istoriei noastre. Urmărirea acestei tematici de-a lungul timpului constituie o modalitate de studiu complexă și fascinantă.”

Mike Goddard, reprezentantul comisiei OCR, responsabil cu examenul de istorie

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!