Este creierul de vină pentru lene?

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 22 iulie 2016

lene la maximUn scan RMN a arătat activitatea din creierul unei persoane în timp ce lua decizia dacă să facă efort sau nu. Cercetătorii consideră că există diferenţe între creierul unei persoane apatice şi cel al oamenilor care preferă acţiunea.

Diferenţele observate de curând cu privire la felul în care creierul nostru funcţionează ar putea explica de ce unii oameni sunt apatici sau leneşi. Oamenii de ştiinţă spun că motivaţia ar ţine mai mult de biologie decât de atitudine.

40 de voluntari au fost monitorizaţi în timp ce luau decizia de a face efort pentru a primi o recompensă. Scanurile au arătat diferenţe în creierele celor care au avut un scor scăzut la un chestionar care indica nivelul general de motivaţie.

Când oamenii se hotărăsc să facă anumite lucruri, cortexul premotor are tendinţa de a se ilumina înaintea activării altor locuri din creier care controlează mişcarea, explică cercetătorii. În cazul celor apatici care luau decizia de a face sau nu un lucru, cortexul premotor s-a aprins mai mult decât la cei obişnuiţi cu acţiunea, scrie Live Science.

Oamenii de ştiinţă interpretează acest lucru prin faptul că acele conexiuni ale creierului care sunt responsabile trecerea de la luarea unei decizii la acţiunea în sine sunt mai puţin eficace în cazul oamenilor apatici. Acest lucru înseamnă că creierul acestora trebuie să muncească mai mult pentru a-i face să treacă la acţiune.

„Dacă este nevoie de mai multă energie pentru a plănui o acţiune, este mai greu pentru o persoană apatică să facă ceva anume”, explică Maud Husain de la Universitatea Oxford.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!