Este mai ușor să obții NINO?

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Muncă, Poveşti româneşti pe data 22 iunie 2015

uk_NINO_1

Ceea ce a fost multă vreme spaima multor români care ajungeau pe meleagurile Marii Britanii se pare că, în zilele noastre, s-a transformat în cel mai simplu interviu. Interviul pentru obținerea National Insurance Number! Unii dintre românii care au trecut de curând pragurile centrelor unde se desfășoară interviul pentru NINO spun că acum e nevoie doar de buletin. Și atât! Alții, în schimb, povestesc că trebuie adăugată pe lista cerințelor și o dovadă de adresă sau confirmarea unui potențial job.

Un caz concret este cel al lui Liviu D., un român de 24 de ani din Iași, care a trecut prin experiența interviului NINO în urmă cu doar două săptămâni. Tânărul spune că nu a stat mai mult de 20 de minute în interiorul centrului din zona Cricklewood.

 

Rapid și ușor

Fără stres și fără prea multe documente.  Interviul NINO a devenit doar o procedură simplă. Cel puțin, aceasta este concluzia la care au ajuns românii ce au trecut de curând pe la JobCentrePlus. Liviu, un tânăr  român de 24 de ani din Suceava, povestește că el s-a prezentat cu buletinul și cu dovada că a fost acceptat pentru a lucra într-un mall, la departamentul de securitate.

„Am fost programat într-o zi de luni, la ora 9. M-am dus fără niciun stres, doar cu buletinul și cu o hârtie, era, de fapt, un e-mail printat, cum că am luat un interviu ca agent de securitate într-un mall și că urmează să încep jobul într-o săptămână. Nu știu dacă și cât a contat, dar în acea scrisoare trimisă pe mail, aveam trecută și adresa. Asta a fost tot. Erau câțiva oameni la ora aceea în fața clădirii din Cricklewood, se auzea și românește, însă ne-au chemat câte cinci. Mai mult am așteptat până ne-au preluat angajații de acolo cu care am susținut interviul. Cam zece minute, în rest totul a fost rapid. Mie personal mi-a cerut buletinul pentru a face o copie xerox, iar eu i-am dat și hârtia cu confirmarea jobului pe care a xeroxat-o. Apoi m-a întrebat când am venit în Marea Britanie și dacă e prima dată când aplic și… cam atât, din câte îmi amintesc. Parcă a mai fost o întrebare, dar nu mai știu exact. Și cam asta a fost tot. Mi-au dat o hârtie, care atestă că am fost la interviu și mi-au spus că voi primi Number-ul în maximum patru săptămâni. În cazul în care nu ajunge scrisoarea în acest timp, să sun la un anume număr. A fost foarte rapid. Nu am stat de vorbă cu agentul acela decât vreo trei-patru minute”, ne spune tânărul din Iași despre experiența sa în ceea ce privește interviul pentru obținerea NINO.

 

Doar 10 zile…

Noroc sau nu, dar în numai zece zile, Liviu povestește că a primit scrisoarea cu National Insurance Number:

„Într-o săptămână și câteva zile a venit scrisoarea. Deci, și la acest capitol a fost totul destul de rapid. Cred că mai ține și de noroc, pentru că un coleg de casă a mers la interviu în urmă cu fix două săptămâni, la același JobCentrePlus, și deocamdată nu a primit nimic și… încă mai așteaptă. Părerea mea este că nu trebuie să se streseze nimeni în privința timpului de așteptare: că e o săptămână, că sunt două sau trei, important este că vine!”

 

 

Ce spun și alți români pe rețelele de socializare despre NINO?

 

O întrebare, cu același subiect, lansată nu de foarte multă vreme de un român pe o rețea de socializare, nu a lăsat loc de așteptare. Românii care au trecut prin această experiență și-au spus fie părerea, fie experiența. Iată mai jos, atât întrebarea, cât și răspunsurile utilizatorilor Facebook:

————————————–

„Bună Seara, Lume! O întrebare aș avea. În legătură cu National Insurance Number… cât de repede se eliberează acum, după ce aplici? Dacă știe cineva care a aplicat de curând. Și dacă este necesar doar buletinul românesc.”

————————————–

 • „Îți trebuie doar buletinul și durează cel mult șase săptămâni.”
 • „La mine a durat doar două săptămâni.”
 • „Este suficient buletinul. Până îți vine acasă… este relativ ca și perioadă. Nimeni nu îți poate garanta o dată fixă. Este în funcție de locația unde susții interviul și de numărul de dosare din acea perioadă. Știu un caz concret în care în luna mai a venit după o săptămână și la aceeași adresă și la același job centre, ieri a făcut o săptămână și nu i-a venit încă. Teoretic, acum nu se mai întârzie mai mult de două săptămâni. Cred că ai putea să îți calculezi cu o marjă de câteva zile pentru cele două săptămâni.”
 • „Cel mult patru săptămâni și dacă în patru săptămâni nu îți ajunge acasă, suni la numărul de pe spatele foii pe care o primești de la ei.”
 • „De obicei, în maximum 4 săptămâni, poate să îți vină și în 7 zile ca la mine, dar vei primi o hârtie după interviu și te poți angaja cu acea hârtie.”
 • „Acea hârtie pe care o primești după interviu este dovada că ai susținut interviul în vederea obținerii NINO. Este adevărat că te poți angaja dovedind că ai susținut interviul, dar scrisoarea cu NINO o vei primi prin poștă.”
 • „Ai nevoie de buletin, dovadă de adresă, 2-3 confirmări că ai aplicat pentru joburi, o foaie de la persoana care are contractul casei în care locuiești, să confirme că stai la acea adresă.”
 • „Du-te doar cu buletinul, dacă nu ai pașaport, alte acte nu îți va cere. Dacă nu vorbești engleză, ceri interpret. E ușor, stai calm.”
 • „Eu am aplicat de curând și a venit în maximum două săptămâni. Acum depinde și cât de aglomerat este jobcentre-ul la care aplici. Pe lângă buletin, îți mai trebuie o dovadă de adresă…”
 • „Nu îți trebuie dovadă de adresă. Oameni buni, opriți-vă. Nu mai încurcați nou-veniții. Și așa le este greu. Le mai puneți și voi bețe în roate. Buletinul și atât. Engleză sau cineva care știe și merge cu el la interviu.”
 • „Nu trebuie dovadă de adresă!!!”
 • „Nu îți trebuie nimic altceva și depinde cât de bine se mișcă cele de la birou. Eu l-am primit în zece zile.”

Utilizator Facebook

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Este mai ușor să obții NINO?”

 1. Ady Spune:

  Salut tuturor! Am o mica intrebare,unii zic ca nu trebuie dovada de adresa altii zic ca trebuie nustiu ce sa mai cred,a fost cineva de curand la interviu sa imi zici si mie cum sa ma pregatesc multumesc!

Spune-ti si tu parerea!