Este oficial! Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit, va fi înlocuit cu Mihnea Motoc

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 8 mai 2015

În data de 30 aprilie, pe site-ul Președinției au fost publicate listele rechemărilor și numirilor de ambasadori. Printre aceștia figurează și Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit, care va ocupa funcția de ambasador la ONU. Cel care îl va înlocui pe Jinga este Mihnea Motoc, ambasador la Uniunea Europeană și fost ambasador la ONU. Motoc a fost nominalizat, în noiembrie 2014, la funcția de ministru de externe, pe care, însă, a refuzat-o.

„În conformitate cu prevederile constituționale (art. 91 al. 2 din Constituția României) privind numirea/rechemarea reprezentanților diplomatici ai României și în baza consultărilor cu premierul și cu ministrul afacerilor externe, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a aprobat (…) rechemarea Dlui Ion Jinga, ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și numirea pentru funcția de ambasador a Dl Mihnea Ioan Motoc, ambasador extraordinar și plenipotențiar în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. (…)

În privința numirilor, conform reglementărilor și cutumelor în materie, urmează solicitarea agrementului statelor/organizațiilor aferente și audierile în Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului, iar apoi emiterea decretelor de numire.”

 

Mihnea Motoc, în Marea Britanie

Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a fost rechemat din postul de reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană și a fost propus, potrivit Administrației Prezidențiale, ambasador în Marea Britanie și Irlanda de Nord. Diplomatul Motoc era ambasador pe lângă UE din aprilie 2008.

În perioada 2003-2008, a fost reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 și 2001 a fost ambasador în Olanda.

Anterior, a deținut diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe. Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, Mihnea Motoc are un master în Drept Internațional Public și Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA), și studii post-universitare în Drept Internațional Public și Privat, la Universitatea din Nisa (Franța).

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!