Eşti victima unei infracţiuni. Drepturile tale

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 21 aprilie 2016

victima-infractiune

Cum trebuie să te trateze autorităţile atunci când ai avut neplăcerea de a fi victima unui infractor? Acest ghid explică, în linii mari, la ce să te aştepţi.

Dacă ai fost victima unei infracţiuni, ai dreptul de a contacta poliţia şi de a fi informat cu privire la progresul investigaţiei. Atunci când raportezi infracţiunea, trebuie să ţi se aloce un număr de referinţă (crime reference number) şi să ţi se dea detaliile de contact ale ofiţerului de poliţie care se ocupă de cazul tău.

Ai, de asemenea, dreptul de a contacta poliţia şi de a întreba de progresul investigaţiei. Vei avea nevoie de acel crime reference number când contactezi poliţia.

 

În timpul investigaţiei

Pe parcursul desfăşurării investigaţiei, poliţia îţi va da un update asupra cazului cel puţin o dată la fiecare lună, până când cazul se închide.

Poliţia te va anunţa în cinci zile dacă cineva a fost arestat, dat în judecată, eliberat, eliberat pe cauţiune, i s-a dat o avertizare, o mustrare, un ultimatum sau o amendă.

Poliţia îţi va spune în termen de cinci zile de la raportarea incidentului dacă nu va putea investiga cazul, oferind şi motivaţia acestei decizii.

Dacă infracţiunea este mai gravă, ai fost hărţuit în mod repetat sau poţi fi considerat vulnerabil sau intimidat, este posibil să poţi obţine informaţii mai rapid, inclusiv să ai nişte drepturi suplimentare.

 

trimiteri-sus-4

POLIȚIA E DE VINĂ!

Polițiștii britanici, criticați nejustificat de români

Român, sclav în casa unui englez

Români înșelați, care își dau în judecată „angajatorul”

trimiteri-jos-4

 

Crown Prosecution Service (CPS)

Din momentul în care poliţia a finalizat investigaţia, datele cazului vor fi trimise mai departe către CPS, care va decide dacă sunt dovezi suficiente pentru a deschide o judecată la tribunal.

Dacă CPS decide să renunţe sau să modifice acuzaţiile, te vor anunţa în cel mult cinci zile de la decizie. Ţi se va explica cum să obţii un sumar al deciziei (dacă se renunţă la acuzaţie sau dacă nici o dovadă nu este prezentă), având şapte zile la dispoziţie pentru a-l colecta.

 

Declaraţia personală a victimei

Poţi comunica poliţiei cum te-a afectat infracţiunea. Poţi face acest lucru prin aşa-numita declaraţie personală a victimei (victim personal statement). Documentul va putea fi folosit ulterior la tribunal la stabilirea pedepsei.

 

Intimitate

Poliţia ar putea apela la presă în scopul de a obţine un sprijin la investigaţie, trimiţându-le acestora detalii cu privire la caz. În mod normal, poliţia ţi-ar cere acordul înainte de a pasa informaţia ta. Iar dacă e vorba de un viol, publicarea numelui, a fotografiei sau a oricăror alte informaţii care ar putea da în vileag identitatea victimei este ilegală.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Eşti victima unei infracţiuni. Drepturile tale”

  1. raul Spune:

    astea sunt vb , doar pe hartie, si politia nu isi face datoria, si in caz ca politia este gasita vinovata ,nu plateste compensatii, asta inseamna rasism p fata, si discriminare,

Spune-ti si tu parerea!