Estimări economice mai bune

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 februarie 2016

Comisia Europeană (CE) a îmbunătățit ușor prognozele de creștere economică pentru România. Bruxellesul a avertizat însă asupra riscurilor reprezentate de majorarea substanțială a deficitului bugetar în acest an și în 2017, când acesta ar urma să treacă de limita de 3% admisă în UE.

Estimările privind ratele de creștere economică au fost revizuite pozitiv cu 0,1 puncte procentuale, atât pentru 2016 și 2017, la 4,2% și 3,7%, cât și pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit prognozei economice de iarnă, publicată recent de CE. Anterior, Comisia a estimat, în toamnă, creștere economică pentru România de 3,5% pentru anul 2015, la 4,1% pentru 2016 și la 3,6% pentru 2017.

„Susținută de majorarea salariilor și relaxarea fiscală, creșterea economică ar urma să atingă un vârf în 2016, urmat de o ușoară moderare anul următor. Inflația este prognozată să se accelereze de la mijlocul anului 2016, alimentată de creșterea salariilor. Din cauza reducerilor de taxe și a creșterii cheltuielilor, deficitul bugetar se va majora substanțial. Noile inițiative legislative vizând sectorul financiar reprezintă riscuri pentru perspectiva macroeconomică”, se arată în raportul Comisiei, citat de Mediafax.

Creșterea economică a României în trimestrul al patrulea a fost „surprinzător de puternică”, de 3,6% față de trimestrul al treilea al anului anterior, având în vedere declinul semnificativ al producției agricole, notează Comisia.

 

Consumul ia avânt

„Consumul privat avansează puternic, susținut de venitul disponibil mai mare și de revenirea creditării în lei. Investițiile și-au păstrat trendul pozitiv. Indicatorul de încredere economică a atins maximul a șapte ani în trimestrul al treilea, indicând o menținere a trendului. Creșterea PIB pentru anul trecut este estimată astfel la 3,6%, cel mai raid ritm începând din 2008”, potrivit executivului UE.

Cererea internă va rămâne motorul creșterii în 2016 și 2017. Reducerea TVA la începutul anului, inflația negativă și majorarea salariului minim din luna mai vor susține consumul și vor împinge creșterea economică până la 4,2% anul acesta.

În 2017, odată cu revenirea inflației și cu diminuarea impactului măsurilor de relaxare fiscală, creșterea consumului probabil va încetini.

„Creșterea economică este estimată să rămână, însă, peste potențial, la 3,7%”, potrivit CE.

O încredere stabilă a investitorilor, creșterea în continuare a creditării în lei și eliminarea taxei pe construcții speciale din 2017 vor ajuta la menținerea unui ritm pozitiv al investițiilor private în perioada analizată. Creșterea investițiilor publice va încetini în acest an, odată cu declinul absorbției de fonduri europene, urmând să revină anul următor.

Comisia și-a înrăutățit așteptările privind deficitul bugetar pentru acest an, la 3%, față de 2,8% cât anticipa anterior, în timp ce pentru anul următor așteaptă acum un deficit de 3,8%, față de estimarea precedentă de 3,7%.

Pentru anul trecut, deficitul bugetar este prognozat la 1,1%, cu o scădere ușoară față de procentajul de 1,2%, înaintat de Comisie în noiembrie anul trecut.

„În pofida creșterii economice robuste, deficitul bugetar este estimat să urce semnificativ în intervalul de prognoză, ca urmare a reducerilor de taxe și creșterilor de salarii”, potrivit Comisiei.

Crește gradul de îndatorare

Gradul de îndatorare raportată la PIB ar urma să crească de la 39% în 2015 la 42,6% în 2017. Principalul risc pentru perspectiva fiscală în 2017 și ulterior este reprezentat de noua grilă de salarizare avută în vedere pentru sectorul public.

Inflația este estimată să se accelereze de la mijlocul anului, alimentată parțial de creșterile de salarii. Pentru anul 2016, executivul comunitar ia în calcul scăderea prețurilor cu 0,2%, iar pentru 2017 un avans de 2,5%. În precedentul raport, Comisia anticipa scăderea prețurilor cu 0,3% în acest an și un avans de 2,3% anul următor.

Șomajul este estimat la 6,6% pentru anul acesta și la 6,5% pentru anul următor, fără schimbări față de precedentul raport.

Trendul de scădere a ratei șomajului va continua, probabil, susținut de avansul economic puternic. Rata șomajului va coborî, în timp ce rata de ocupare a forței de muncă este estimată să urce. Creșterea salariului minim cu 19% în luna mai va duce la un cost mai ridicat al forței de muncă, care va anula parțial, din perspectiva competitivității economice, recentele creșteri de productivitate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!