Etichetarea produselor lactate, obligatorie

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 aprilie 2016

Produsele lactate vor trebui să cuprindă pe etichetă, în mod obligatoriu, o avertizare privind procentul de lapte praf conținut.

În plus, „etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum și produsele lactate trebuie să fie inscripționate clar, ușor de înțeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea și trasabilitatea produselor”, conform unei legi privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate, adoptate de Camera Deputaților, for decizional.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivolițe, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf, scrie Mediafax.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vânzarea și/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte de la 20.000 lei la 25.000 lei și se pedepsește cu retragerea autorizației de funcționare a producătorilor sau comercianților, pe timp de 6 luni, după caz.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!