Etnicii germani din România, în presa străină

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 28 noiembrie 2014

Victoria neașteptată a etnicului german Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale din România a adus în lumina reflectoarelor minoritatea germană a țării.

„Germanii români” este o sintagmă care desemnează minoritatea germană care trăiește în România. 40.000 de cetățeni români s-au identificat drept etnici germani la cel mai recent recensământ, cel din 2012. Cele mai mari grupuri sunt sașii transilvăneni din mijlocul țării și șvabii bănățeni din vest, scrie Deutsche Welle. Primii germani provenind din regiunile Mittelrhein și Mosel s-au așezat în zona cunoscută azi drept Siebenburgen (Transilvania), parte a regatului ungar, în secolul XII. Regii ungari au permis coloniștilor sași să trăiască de-a lungul graniței estice a imperiului lor, pentru a-l apăra mai bine de popoarele migratoare din Asia Minor. Coloniștii au venit în câteva valuri și germanii s-au bucurat de o gamă de privilegii.

Sașii transilvăneni sunt majoritar luterani și orașele lor, precum Hermannstadt (Sibiu), Kronstadt (Brașov) si Schassburg (Sighișoara) au evoluat de-a lungul secolelor, scrie sursa citată.

Noul președinte român nu este singurul etnic german important: noul președinte al Federației Germane a Expulzaților (BdV), Bernd Fabritius, antrenorul de tenis Gunther Bosch (care l-a antrenat odinioară și pe Boris Becker), și co-fondatorul companiei de software SAP, Hasso Plattner, își trasează arborele genealogic până la sașii transilvăneni, mai scrie Deutsche Welle. La sfârșitul secolului al XVII-lea, un grup de șvabi din sudul Germaniei s-a așezat în regiunea Banat, pe atunci parte a Imperiului Habsburg. Și migrația lor a avut loc în valuri, majoritatea fiind familii sărace. În timpul împărătesei Maria Terezia, au primit importante privilegii financiare. Șvabii bănățeni sunt preponderent catolici și cel mai important oraș al lor este Temeswar (Timișoara); altele sunt Arad și Lugoj.

După Primul Război Mondial și Tratatul de la Trianon, regiunile locuite de sașii transilvăneni și șvabii bănățeni au devenit părți ale României. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 800.000 de etnici germani trăiau în țară. Numărul lor a scăzut dramatic în haosul războiului, în urma strămutărilor forțate ale naziștilor și deportărilor în lagăre de muncă din URSS. În timpul dictaturii comuniste, în anii ’70 și ’80, zeci de mii de germani români au fost „repatriați” de guvernul german, în cadrul unui program de reunire a familiilor. Următorul exod în masă a avut loc în urma prăbușirii regimului lui Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989. În primii ani de după revoluție, aproximativ 200.000 de germani și-au părăsit casele din România.

Printre cei mai importanți șvabi bănățeni se numără laureata Nobel pentru Literatură Herta Muller, laureatul Nobel pentru Chimie Ștefan Hell și înotătorul devenit actor Johnny Weissmuller, interpretul lui Tarzan în filmele anilor ’30-’40.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!