Europa, fără gaze. România stă bine

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 iulie 2014

Dependența prea mare de gazul din Rusia lasă Europa vulnerabilă în cazul escaladării conflictului cu Ucraina, iar Europa de Est se confruntă cu cele mai mari riscuri într-un astfel de scenariu, avertizează încă o dată analiștii. Pe de altă parte, dintre statele din regiune, România este țara care va fi cel mai puțin afectată de o întrerupere a livrărilor de gaze din Rusia, susțin analiștii citați de CNBC.

Atât UE, cât și Statele Unite al Americii au amenințat că vor extinde sancțiunile la adresa Rusiei, dacă aceasta nu va contribui activ la soluționarea crizei din estul Ucrainei. În special Washingtonul are în vedere penalități mult mai dure, care să atingă industria energetică a Rusiei, vitală pentru aceasta, în condițiile în care reprezintă aproximativ un sfert din economia sa. Asemenea sancțiuni ar lovi la fel de dur și Europa, având în vedere faptul că aproape o treime din importurile de gaze naturale ale UE provin din Rusia și reprezintă un sfert din consumul total din regiune, mai spune sursa citată.

Henning Esskuchen, șeful departamentului de cercetare pentru Europa Centrală și de Est, este de părere că dependența Europei de energia din Rusia reprezintă cel mai mare pericol pentru regiune, în contextul în care criza continuă, iar țările care se află mai aproape de Rusia din punct de vedere geografic sunt dependente într-o mai mare măsură. Bulgaria va fi cel mai puternic afectată, în condițiile în care aceasta își importă tot gazul natural din Rusia. Italia și Germania sunt mai puțin vulnerabile, deoarece ambele țări și-au diversificat sursele de aprovizionare. Fost satelit sovietic, Slovacia, care importă 83,5% din gaze din Rusia este, de asemenea, expusă într-o mare măsură. Ungaria se află într-o situație similară – țara importă peste trei sferturi din gaz, în totalitate din Rusia. „Din estul Europei, doar România are o producție internă suficientă pentru a rezista (unei sistări a livrărilor de gaze din Rusia – n.r.) fără perturbări”, a adăugat analistul. Aproximativ 60% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!