Europa pierdută

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 iulie 2016

EU flag30Decizia Marii Britanii de ieșire din Uniunea Europeană, dar și evenimentele tragice din Belgia, Franța și Germania, ar putea avea impact și asupra economiei românești, prin gradul de incertitudine pe care îl creează, este de părere premierul Dacian Cioloș. Cu toate acestea, potrivit declarației președintelui României, Klaus Iohannis, România nu este deocamdată sub lupa teroriștilor.

„Aceste evenimente (Brexit, atacurile – n.red.) au un impact imediat prin faptul că creează incertitudine și știți că pe piețele financiare cel mai periculos lucru este incertitudinea, ceea ce creează volatilitate pe piețe și asta poate să aibă un impact asupra predictibilității. (…) Aceste lucruri pot să aibă un impact și asupra economiei României, prin gradul de incertitudine pe care îl creează și acest grad de incertitudine depinde și de rapiditatea cu care liderii politici sunt în stare să ia decizii după astfel de evenimente”, a spus Cioloș, la evenimentul de deschidere a programului de internship al Guvernului, întrebat de unul dintre stagiari dacă evenimentele externe au vreun impact asupra economiei României.

De asemenea, Cioloș a subliniat că atacurile din ultima perioadă din Belgia, Franța sau Germania șochează și că ar trebui ținute sub control astfel de evenimente. „Legat de aceste atentate care șochează UE, aici la fel sunt câteva decizii, unele în curs de aplicare, de întărire a controlului frontierelor Uniunii Europene și apoi mijloace de a putea ține sub control acest fenomen. Vor fi în continuare discuțiile la nivel european pentru a identifica cele mai bune măsuri, dar cea mai bună soluție ar fi să ținem sub control și să oprim conflictele care duc și la exacerbarea terorismului în zone cu potențială stabilitate, cum e UE”, a mai spus Cioloș.

E amenințată România?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că la ședința CSAT de marți s-a discutat și dacă există sau nu riscuri de securitate în țara noastră, în contextul atentatelor care au zguduit Europa în ultima perioadă. Șeful statului a spus, în cadrul declarației de presă de după CSAT, că a fost prezentată „o evaluare a stării de securitate a României din perspectiva riscurilor și amenințărilor de natură teroristă”. „Am fost asigurat de toate instituțiile statului cu responsabilități în materie că nu există, în acest moment, rațiuni care să determine necesitatea ridicării nivelului de alertă teroristă mai sus de unde este acum, de albastru precaut (nivelul 2 din 5 – n.red.)”, a precizat Klaus Iohannis.

 

Franța și Germania, din nou ținte

Încă un atac armat a avut loc, marți după-amiază, într-un spital din Berlin, unde un medic a fost împușcat, a confirmat Poliția. Ziarul german Bild a relatat că un individ a deschis focul în Spitalul Universitar Benjamin Franklin din capitala germană și a împușcat un medic, după care s-a sinucis.

Și în Franța, doi bărbați au intrat înarmați cu cuțite într-o biserică de pe lângă Rouen și au luat mai mulți ostatici. Atacatorii au intrat în biserica catolică din Saint-Etienne-du-Rouvray pe ușa din spate cu puțin înainte de ora 10:00, în timpul slujbei, și i-au luat ostatici pe preot, două călugărițe și doi credincioși. Martorii susțin ca atacatorii au strigat „Daesh” în momentul în care au dat buzna în lăcașul de cult. Ei l-au executat pe preot, tăindu-i gâtul. O călugăriță ar fi cea care a alertat forțele de ordine, după ce a reușit să fugă din biserică. După sosirea poliției, s-au auzit împușcături în zonă timp de aproximativ 15 secunde, potrivit presei franceze. Atacatorii au fost uciși de trupele de intervenție, a anunțat Ministerul de Interne.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!