Europa turistica

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 4 septembrie 2011

Disputele privind viitorul UE si pericolele ce pandesc moneda euro n-au incetat nicio clipa pe parcursul acestei veri. Criza financiara a ramas subiect de prima pagina. Soliditatea constructiei europene a fost pusa in discutie zilnic, pe majoritatea canalelor mass-media. Euro-scepticii care n-au prins inca un concediu s-au certat in continuare cu euro-optimistii care soseau de pe plajele insorite ale Mediteranei sau Adriaticii. In toata aceasta dezbatere fara frontiere, o singura Europa a ramas neatinsa, atragatoare, viu colorata: Europa turistica. Pe autostrazile soarelui s-a circulat cu frenezie, in toate directiile, de la Atlantic pana aproape de Nadlac si de la Marea Nordului pana aproape de vama Bors.

In Romania au ajuns multe masini cu numere straine, mai toate avand proprietari romani. Europenii s-au aventurat mai sporadic si mai prudent dincolo de Tisa, caci in Romania nu se schimba doar ora, se schimba si drumurile, se schimba si preturile, se schimba si standardele de confort. Pentru multi europeni, tara noastra a fost, si de data asta, prea scumpa si prea complicata ca sa fie si accesibila. La vest de Romania, insa, turismul a refacut, cu entuziasm, contururile cam sterse ale unei Europe zdruncinate de crize si macinate de indoieli. In statisticile lui fabuloase, cu o circulatie vesela si zanateca de milioane de oameni, turismul a adus nu doar o descatusare de energii, ci si o incredere sporita in viitorul Uniunii. Aceasta incredere nu s-a manifestat prin articole de ziar, prin anchete de opinie sau prin masurarea auditoriului la talk-show-uri. Spatiul mediatic a ramas, ca si pana acum, opac la realitatea dispersata pretutindeni, dar neexprimata jurnalistic.

In schimb, cei care au parcurs meridianele continentului au trait, din nou, sentimentul unei vieti europene comune. A trece frontierele cu limitarea vitezei la doar o suta de kilometri la ora, ignorand orice control vamal, a alege o destinatie dintre miile de posibilitati, a trai o vacanta in italiana, spaniola sau orice alta limba europeana a insemnat o noua sansa de a redescoperi adevarurile simple. Printre acestea se numara cateva banalitati, precum aceea ca ne-am obisnuit deja sa fim liberi in continentul nostru. Fie ca lucram in afara tarii, fie ca ne aflam in tara, dar plecam in concediu spre Vest, granitele din mintea noastra au inceput sa se stearga. Ne raman decalaje economice de recuperat, salarii europene de castigat, trepte de civilizatie de urcat, dar, in esenta, ne-am redescoperit apartenenta totala la Europa. Poate ca, peste cateva generatii, ne vom permite si noi luxul de a fi euro-sceptici. Deocamdata ne bucuram de dreptul de a fi, pur si simplu, europeni.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!