Europarlamentarele, între sondaje și realitate

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 mai 2014

Campania pentru alegerile europarlamentare din 25 mai a intrat în a doua sa parte, iar mai puțin de jumătate dintre români ar merge la vot, potrivit unui sondaj online realizat de Ziare.com în perioada 27 aprilie – 11 mai. Astfel, 49,79% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că vor merge la votul pentru alegerea eurodeputaților, 42,08% dintre respondenți au afirmat că nu vor merge la vot, în timp ce restul de 8,13% au susținut că nu știu dacă vor face acest lucru, fiind indeciși.

Pe 25 aprilie, la ora 00:00, a început campania pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, care se va încheia în dimineața zilei de 24 mai, cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor. 15 formațiuni politice și 8 candidați independenți se luptă pentru 32 de locuri în Parlamentul European.

În 2014, România va trimite în Parlamentul European cu un eurodeputat mai puțin decât în actuala legislatură, după aderarea Croației la Uniunea Europeană, în iulie 2013, și ca urmare a aplicării Tratatului de la Lisabona.

În urma tragerii la sorți efectuate pe 17 aprilie, PDL va ocupa prima poziție pe buletinele de vot, în timp ce pe locul al doilea se află PMP, UDMR pe trei, PSD-UNPR-PC pe patru, PNL pe cinci și PRM pe șase, acestea fiind formațiunile care au deja reprezentanți în Parlamentul European. În continuare, pe buletinele de vot figurează Alianța Națională a Agricultorilor (locul 7), Partidul Dreptății Sociale (8), Noua Republică (9), Partidul Verde (10), Forța Civică (11), Partidul Ecologist Român (12), Partidul Alternativa Socialistă (13), PNȚCD (14) și PP-DD (15).

Formațiunile politice sunt urmate de candidații independenți, începând cu poziția a 16-a, prima fiind Corina Ungureanu, iar ultimul, Valentin Daeanu. Fostul senator PNL și ministru al culturii Mircea Diaconu ocupă penultima poziție a buletinelor de vot. Ceilalți candidați independenți sunt, în ordine, Constantin Tițian Filip, Dănuț Ligă, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali și Peter Costea. 

Sondaje diferite

Partidul Mișcarea Populară crește spectaculos în preferințele electoratului, ajungând de la 4,6 la 10,2%, aproape pe aceeași treaptă cu PDL, potrivit unui sondaj INSCOP, în care alianța de guvernare PSD-UNPR-PC urcă la un prag confortabil de 40%. Într-un alt sondaj însă, al CSOP, PMP are 9%, iar PSD 38%.

PSD a crescut cu 3 procente față de luna aprilie, ajungând la 40,7%, PNL-ul ar fi votat, în acest moment, de 16,9% dintre români, iar PDL scade de la un scor de 17,5%, într-un sondaj anterior, la 11,3%, potrivit sondajului INSCOP realizat la comanda Adevărul. Pentru UDMR ar vota 5,2% dintre românii intervievați, în timp ce Forța Civică, partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, reprezintă opțiunea a 5,1% respondenți. PRM nu ar trece pragul electoral, cu 2,8%, la fel nici PP-DD, cu 3,8%. Candidatul independent Mircea Diaconu ar obține un scor de 1,2%. Cercetarea INSCOP Research a fost efectuată în perioada 1-7 mai, pe un eșantion reprezentativ de 1.056 de persoane, la comanda Adevărul. Nu este precizată marja de eroare.

Potrivit unei alte cercetări realizate la comanda PDL de CSOP în luna aprilie, pe 1.055 de persoane, opțiunile de vot ale populației ar arăta astfel: 38% ar vota PSD-UNPR-PC, 16% ar vota PDL, 15% ar alege PNL, 9% ar vota PMP, UDMR ar fi votat de 6%, PP-DD 5% și PRM de 4%. Forța Civică, ce în sondajul INSCOP are 5,1%, la CSOP arată o intenție de vot de doar 2%.

Legat de realizarea promisiunilor asumate la investire, 20% dintre românii intervievați cred că guvernul Ponta și-a ținut cuvântul, în timp ce 58% nu cred acest lucru. În ceea ce privește nivelul de satisfacție față de activitatea guvernului Ponta, 24% din respondenții CSOP sunt mai degrabă mulțumiți, în timp de 75% sunt mai degrabă nemulțumiți. Aceeași întrebare legată de activitatea președintelui Băsescu indică un procent de mulțumiți de 17%, nemulțumiți sunt 78%.

Românii sunt preocupați de locurile de muncă (45%), corupție (11%), pensii (6%), criză (6%), nivel de trai (5%) sau salarii (4%).

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!