Europeans Party: Partidul cu aproape 100 de membri şi opt candidaţi

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 8 mai 2014

Londra_Europeans Party_candidati

 

Trei români, un grec, un polonez,

un spaniol, un bulgar și un englez

 

Partidul Europeans Party (EP), unul dintre cele mai tinere formaţiuni politice din Marea Britanie şi care a fost înfiinţat de românul Tommy Tomescu, are opt candidaţi pentru alegerile europarlamentare și cele locale ce urmează a avea loc în Regatul Unit în 22 mai. Trei dintre aceștia sunt români.

Noul partid Europeans Party nu a ajuns încă să numere 100 de membri. Preşedintele partidului, dr. Tommy Tomescu, a recunoscut că începuturile formaţiunii politice pe care o conduce nu au fost lipsite de dificultăţi…

„Sper să ajungem la 300 de membri până la alegerile din 22 mai. Iar pe termen lung, obiectivul nostru este să avem în jur de 10.000 de membri, oameni stabiliţi în Regatul Unit, veniţi din toate statele europene”, afirma Tomescu într-un interviu acordat publicaţiei Diaspora Românească luna trecută.

Realitatea este, însă, puţin diferită înainte cu două săptămâni de data alegerilor. „La început şi-au declarat intenţia de a se înscrie în Europeans Party cam 70 de persoane. Dintre acestea, doar aproximativ 30 au şi completat aplicaţia de înscriere. Ulterior, s-au mai înscris şi alţii. Majoritatea sunt români, dar avem şi membrii de origine bulgară şi chiar şi englezi. Ne aşteptam la mai mulţi polonezi care să ni se alăture…”, spune Tommy Tomescu.

 

Trei candidaţi români

Preşedintele partidului şi-a dorit încă din primele zile de existenţă a Europeans Party ca formaţiunea politică pe care o conduce să participe la alegerile din 22 mai.

„Intenţionăm să intrăm în competiţie pentru locurile de consilieri locali de la nivelul Londrei şi, dacă am câştiga unul sau două locuri în consiliile locale din întreaga capitală britanică, am fi foarte mulţumiţi. Conform statisticilor, în Marea Britanie trăiesc peste două milioane de cetăţeni proveniţi din cele 28 de state UE. În Londra sunt 32 de districte şi în fiecare dintre acestea se află mai multe circumscripţii electorale. Făcând un calcul simplu, partidul nostru poate prezenta o listă minimă de aproximativ 600 de candidaţi la alegerile locale din capitala britanică”, ne declara atunci Tommy Tomescu.

În prezent, lista candidaţilor EP este formată din opt persoane. Şase dintre aceştia ar dori să devină europarlamentari, iar doi şi-au propus un fotoliu de consilier local. Iar trei dintre dintre toți acești opt candidaţi sunt români…

————————————–

„Tot ce m-a interesat când am pornit acest proiect a fost ca interesele cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie să fie reprezentate de o formaţiune politică.”

Dr. Tommy Tomescu, preşedintele Europeans Party

————————————–

 

 

Şase europeni

pentru alegerile europarlamentare

 

Un singur român se află printre cele şase persoane înscrise pe lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din Marea Britanie a Europeans Party. Acesta este dr. Tommy Tomescu, preşedintele formaţiunii politice. El va încerca să obţină un loc de parlamentar european alături de un polonez, o spaniolă, un bulgar, un grec şi un englez.

Lista completă a candidaţilor Europeans Party la alegerile europarlamentare şi alegerile locale din Londra ce se vor desfăşura în 22 mai poate fi consultată pe website-ul formaţiunii politice, accesând link-ul: http://www.europeansparty.org/local–european-parliament-elections.html.

 

Dr. Tommy Iuliu Joul Tomescu, român şi european

Londra_Dr. Tommy Iuliu Joul Tomescu

Este medic dentist şi a absolvit studiile universitare în Bucureşti. S-a stabilit în Marea Britanie în 2010, unde a profesat ca medic stomatolog şi ca profesor clinician la Dental Institute din cadrul universităţii  King’s College London.  El a fondat în 2013 Alianţa împotriva discriminării românilor şi bulgarilor (Alliance Against Romanian and Bulgarian Discrimination), organizaţie în care deţine funcţia de co-preşedinte. Tommy Tomescu este, de asemenea, preşedintele Societăţii Medicilor Stomatologi Români din Marea Britanie.

Pentru mai multe detalii despre Dr Tommy Iuliu Joul Tomescu, citiți și articolul Europeans Party: Un nou partid, înființat de un român.

 

Andrzey Rygielski, polonez şi european

Este un manager de vânzări de origine poloneză, în vârstă de 50 de ani, şi care s-a stabilit în Regatul Unit în urmă cu nouă ani.

Andrzey s-a remarcat în anii 80 ca opozant al regimului politic autoritar din Polonia comunistă. El a fost cel care a condus o organizaţie de tineri cercetaşi după 1981 când guvernanţii comunişti de la Varşovia au decretat în întreaga ţară legea marţială şi introducerea autorităţii militare pentru a descuraja acţiunile opozanţilor sistemului comunist.

„A fost o perioadă în care armata şi poliţia patrulau în permanenţă pe străzi pentru a stopa orice formă de manifestare a celor care se opuneau conducerii comuniste. Eu am fost desemnat de către conducerea organizaţiei de cercetaşi din care făceam parte să mă ocup de supravegherea copiilor şi tinerilor. Desfăşuram această activitate ca voluntar, într-o perioadă dominată de teroare”, îşi aminteşte polonezul ajuns acum pe lista candidaţilor Europeans Party pentru alegerile europarlamentare din Londra.

Ulterior, el s-a specializat în grafică computerizată şi a câştigat în ţara sa natală locul al treilea la un concurs naţional, în acest domeniu. Andrzey Rygielski a creat unul dintre primele portaluri poloneze online, la care au participat peste 100 de companii şi organizaţii. În anii care au urmat, dinainte de a ajunge în Marea Britanie, pasiunea sa pentru fotografie a dus la realizarea unor imagini foto care au fost utilizate pentru ilustrarea unor cărţi poştale, pliante şi chiar a volumului „Istoria măreaţă a Poloniei”.

Uniforma sa de cercetaş este expusă în prezent la muzeul din localitatea poloneză Bydgoszcz. După căderea comunismului în Polonia, Andrzey Rygielski a activat în mai multe organizaţii neguvernamentale din ţara sa şi a ajuns preşedintele ONG-urilor în cadrul consiliului local din oraşul natal.

Dragostea sa pentru fotografie şi imagine a continuat şi după ce a ajuns în Regatul Unit. Andrzey a devenit membru al Sheppey Digital Club, câştigând mai multe competiţii locale. „Mi-am pierdut în final interesul pentru fotografie, după ce am sesizat că tabloidul Tha Sun mi-a plagiat câteva din lucrări”, mărturiseşte cu regret polonezul.

 

London_Dr Vanessa Del Carmen Guerrero RodriguezDr. Vanessa del Carmen Guerrero Rodriguez, spaniolă şi europeană

Este absolventă a Universităţii din Madrid, Spania, unde s-a specializat în profesia de medic stomatolog. S-a stabilit în Marea Britanie în 2011 şi lucrează ca practician dentist în această ţară.

 

Robin Ashenden, englez şi european

London_Robin Ashenden

Este fondatorul şi editorul revistei Central and Eastern European London Review. În ultimii cinci ani, el a lucrat ca jurnalist specializat în turism şi călătorii. Robin este, de asemenea, profesor şi predă celor interesaţi în secretele profesiei de scriitor. De-a lungul carierei, a redactat şi publicat numeroase articole, după ce a călătorit foarte mult în estul Europei, mai ales în Ungaria şi Estonia, dar şi în Spania. Acestea au fost publicate în publicaţii prestigioase cum ar fi Sunday Times, Guardian, Wanderlust ori Waitrose Food Illustrated. În prezent, jurnalistul se pregăteşte să finalizeze un nou volum de scrieri istorice şi de călătorie referitoare la ţările din centrul şi estul Europei (Polonia, Germania, Ungaria, Republica Cehă şi România).

 

Emil Yuliev Rusanov, bulgar şi european

London_Emil Yuliev Rusanov

Emil s-a născut într-un orăşel din nordul Bulgariei şi a obţinut o licenţă universitară în tehnologia radio-tv în oraşul Varna, situat pe malul Mării Negre.

A emigrat în Marea Britanie şi trăieşte la Londra de peste 10 ani. Aici el a fondat publicaţia Budilink, unul din ziarele care se adresează comunităţii de bulgari din această ţară, fiind şi editorul publicaţiei. Este membru în „Asociaţia media a bulgarilor din întreaga lume”. Emil mai deţine, alături de românul Tommy Tomescu, funcţiile de copreşedinte în Alianţa împotriva discriminării cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est, respectiv în Alianţa împotriva discriminării românilor şi bulgarilor din Regatul Unit.

 

Dr. Georgios Papagrigorakis, grec şi european

London_Dr Georgios Papagrigorakis

Georgios este preşedintele Societăţii medicilor stomatologi greci din Marea Britanie. El a devenit medic dentist după ce a absolvit studiile universitare la Atena. Apoi s-a mutat în Regatul Unit și a profesat timp de trei ani ca dentist în Manchester, după care s-a stabilit la Londra. Pe lângă faptul că lucrează ca medic stomatolog, Georgios Papagrigorakis este şi pianist profesionist.

 

————————————–

Candidaţii Europeans Party pentru 22 mai

 

Doi români se află pe lista candidaţilor Europeans Party pentru un loc de consilier local la alegerile ce urmează a avea loc în 22 mai. Aceştia sunt:

  • Denisse Oana Rădoi, care va intra în competiţie pentru un loc în consiliul local din Havering, district metropolitan situat în estul Londrei. Ea este o tânără româncă, absolventă de studii universitare în domeniul economic şi care lucrează în Marea Britanie ca menajeră şi dădacă, în baza statutului de self-employed;
  • Alex Marius Ostafe, preşedintele organizaţiei studenţeşti Europe Students Union, îşi doreşte să devină consilier local în districtul londonez Barking and Dagenham, din estul metropolei de pe Tamisa.

————————————–

 

 

Alex Ostafe: „Nu aveţi voie

să îi discriminaţi pe români!”

 

London_Alex Marius Ostafe

Diaspora Românească: Cine este Alex Marius Ostafe?

Alex Marius Ostafe: Este un tânăr român care a venit în Marea Britanie la sfârşitul anului 2009 pentru studii şi cu gândul de a face carieră în actorie. Am şi reuşit să joc într-un film, care ulterior, a fost nominalizat pentru acordarea unor premii în Nigeria. Am descoperit, însă, că meseria de actor este extrem de prost plătită la acest nivel şi că este foarte greu să ajungi în vârf…

 

D.R.: Şi cum a ajuns actorul aspirant Alex Ostafe în politică?

A.M.O.: Am organizat împreună cu dr. Tommy Tomescu, preşedintele Europeans Party, mai multe evenimente. Am luat parte ca organizator la protestele împotriva xenofobiei cu care se confruntă românii din Regatul Unit şi la manifestaţiile pentru apărarea drepturilor studenţilor români din această ţară. Eu sunt şi preşedinte al organizaţiei Europe Students Union şi din această poziţie am trimis numeroase petiţii în sprijinul studenţilor români cărora, la finele anului trecut, li s-a interzis accesul la surse de finanţare a studiilor, prin măsuri incorecte. Luările mele de poziţie au primit numeroase răspunsuri. Mi-au răspuns preşedintele României, Ministerul Afacerilor Externe, dar şi comisarii europeni pentru justiţie, respectiv pentru educaţie şi cultură. Prin aceste acţiuni am ajutat la soluţionarea a foarte multe cazuri de studenţi neîndreptăţiţi. Totuşi, din informaţiile pe care le deţinem, circa 2.000 de studenţi au fost nevoiţi să renunţe la studii, ca urmare a deciziilor nedrepte luate anul trecut.

 

D.R.: Aşa că te-ai înscris în Europeans Party şi te-ai gândit să candidezi la alegerile locale…

A.M.O.: Da. Mi-am depus candidatura pentru că vreau să protejez studenţii români şi comunitatea românească din Regatul Unit. Candidez în cartierul Abbey din districtul Barking and Dsagenham.

 

D.R.: Ai început campania electorală?

A.M.O.: Vom începe campania electorală sâmbătă (10 mai – n.r.). Voi împărţi pliante electorale şi voi sta de vorbă cu oamenii din cartierul în care candidez. Intenţionez să le spun acestora că nu sunt nici împotriva britanicilor, dar nici împotriva imigranţilor. Alegătorii trebuie să ştie că una dintre fiecare şapte companii care există în această ţară sunt înfiinţate de imigranţi.

În zona în care candidez trăiesc cam 500 de români, dar eu mă adresez şi celorlalţi imigranţi europeni. Practic, 70% dintre locuitorii din Barking şi Dagenham sunt imigranţi.

 

D.R.: Ce vei face dacă vei câştiga alegerile?

A.M.O.: Voi deveni una dintre vocile cele mai puternice care strigă: „Nu aveţi voie să îi discriminaţi pe români!” Britanicii trebuie să devină conştienţi că Uniunea Europeană a creat în ultimii ani în Marea Britanie peste două milioane de locuri de muncă şi că foarte multe fonduri europene ajung în această ţară.

În plus, pe plan local, am să mă implic pentru redeschiderea spitalului local din Barking and Dagenham, care a fost închis.

————————————–

„Alegătorii trebuie să ştie că una dintre fiecare şapte companii care există în această ţară sunt înfiinţate de imigranţi.”

Alex Ostafe, candidat E.P. pentru un loc de consilier local în cartierul Abbey din districtul metropolitan londnez Barking and Dagenham

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!