Europeans Party: Un nou partid, înfiinţat de un român

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 14 aprilie 2014

Londra_Tommy Tomescu

Un român a înfiinţat la Londra Partidul Europenilor (Europeans Party) pentru că a simţit că interesele românilor şi ale altor cetăţeni europeni stabiliţi în Marea Britanie nu sunt suficient de bine reprezentate. Formaţiunea politică vrea să participe la alegerile locale programate pentru 22 mai, cu o listă proprie de aproximativ 600 de candidaţi.

Numele celui care a avut această iniţiativă este Tommy Tomescu. El s-a stabilit în capitala Marii Britanii în urmă cu patru ani. Lucrează în această ţară ca medic stomatolog şi este preşedintele Romanian Dental Society UK (RDSUK).

 

Diaspora Românească: Cum v-a venit ideea înfiinţării unui partid?

Tommy Tomescu: În ultima vreme am asistat la reacţii xenofobe şi rasiste îndreptate împotriva imigranţilor europeni şi ne-am dat seama că nimeni nu ne reprezintă interesele. M-au revoltat atacurile cu bombe artizanale asupra unor familii de români care trăiau şi munceau legal în Irlanda de Nord. În acelaşi timp, cetăţeni europeni originari din Polonia sau Slovacia s-au plâns că se confruntă cu probleme similare. Aşa că m-am gândit că trebuie să facem ceva şi că, dacă am reuşi să ne organizăm ca o structură politică, probabil că am fi trataţi altfel. Aşa că am stat de vorbă cu mai multe persoane de naţionalităţi diferite, cetăţeni UE stabiliţi în Marea Britanie, şi le-am propus să înfiinţăm un partid.

 

D.R.: Concret, ce aţi făcut pentru a înfiinţa partidul?

T.T.: În ultimele zile ale lui martie am depus toate actele pentru ca partidul să poată funcţiona legal. Mă refer la emblema partidului şi la lista persoanelor din conducere. Cel mai greu a fost să redactez constituţia formaţiunii politice. M-am inspirat din constituţiile mai multor partide care funcţionează în Marea Britanie, fapt care mi-a luat cel mai mult timp. Am gândit ca din comitetul executiv al acestui partid să facă parte câte o persoană din fiecare stat al Uniunii Europene. A mai trebuit să completez un formular standard referitor la modul cum ne von finanţa. Am arătat că intenţionăm să ne susţinem financiar din donaţii şi cotizaţii, fără a recurge la împrumuturi. În rest, nu au fost probleme. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt cât se poate de simple în această ţară. Nimeni nu mi-a cerut vreo listă de semnături. Practic, doi-trei oameni sunt suficienţi pentru a înfiinţa un partid. Înregistrarea durează douăzeci de zile.

——————————————

„European Party a luat fiinţă la Londra ca o consecinţă a valului de reacţii negative, duse până la extrem în Marea Britanie, împotriva Uniunii Europene şi a cetăţenilor ei.”

www.europeansparty.org

——————————————

 

Un român, un bulgar, un grec şi un ungur

D.R.: Cum se numeşte partidul şi câţi membrii are?

T.T.: Europeans Party (Partidul Europenilor). A fost înfiinţat de patru persoane de naţionalităţi diferite: un român (eu), un bulgar, un grec şi un maghiar. Sper să ajungem la 300 de membrii până la alegerile din 22 mai. Iar pe termen lung, obiectivul nostru este să avem în jur de 10.000 de membrii, oameni stabiliţi în Regatul Unit, veniţi din toate statele europene.

 

D.R.: Ce intenţii aveţi cu acest partid în continuare?

T.T.: Dorim ca acest partid să reprezinte interesele imigranţilor UE din această ţară; să devină o voce ascultată, respectată, care să se facă auzită, de câte ori aceştia au probleme.

 

D.R.: Va avea Europeans Party proprii candidaţi pentru alegerile locale şi cele euro-parlamentare?

T.T.: Da. Am şi postat în acest sens un anunţ pe reţeaua de socializare Facebook. Trebuie să depunem lista de candidaturi până în 24 aprilie pentru alegerile locale şi euro-parlamentare programate pentru 22 mai. Oricine vrea să candideze în alegeri pentru consiliile locale în zona în care locuieşte poate să ne contacteze. Suntem gata să le oferim primul loc pe listă, nu al doilea sau al treilea, aşa cum le propun alte partide. Sperăm, în acest fel, să creştem implicarea românilor şi a europenilor în politica britanică.

 

5.000 de lire sterline şi 600 de candidaţi

D.R.: Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un partid din Marea Britanie pentru a avea propria listă de candidaţi la alegeri?

T.T.: Va trebui să plătim o taxă de 5.000 de lire sterline pentru a ne fi înregistrată lista de candidaturi la alegerile locale şi tot atât pentru cele euro-parlamentare.

 

D.R.: Şi aveţi aceşti bani?

T.T.: Sunt decis să plătesc personal 5.000 de lire sterline pentru ca Europeans Party să se poată prezenta cu candidaţi proprii la alegerile locale din 22 mai.

 

D.R.: Sun bani din salariul pe care îl câştigaţi ca medic sau aveţi alte surse de finanţare?

T.T.: Sunt banii mei. Recunosc că soţia mea spune că sunt nebun când aude ce intenţionez să fac. Este adevărat că veniturile pe care le realizez eu într-o zi, ca medic stomatolog, echivalează cu banii câştigaţi în câteva zile de alţi români. Poate aş fi putut obţine şi alte finanţări, dar ar fi însemnat să îmi creez obligaţii şi am considerat că nu este cazul…

 

D.R.: La ce rezultate va aşteptaţi, în urma participării Europeans Party la alegerile din 22 mai?

T.T.: Dacă am câştiga unul sau două locuri în consiliile locale din Londra, am fi foarte mulţumiţi. Conform statisticilor, în Marea Britanie trăiesc peste două milioane de cetăţeni proveniţi din statele UE. În Londra sunt 32 de districte, fiecare având mai multe circumscripţii electorale. Făcând un calcul, partidul nostru poate prezenta o listă minimă de aproximativ 600 de candidaţi la alegerile locale din capitala britanică.

 

D.R.: Ce au de făcut românii care vor să se înscrie pe lista de candidaţi pentru alegeri locale din Londra,pentru 22 mai?

T.T.: Trebuie să consulte website-ul www.europeansparty.org şi să completeze formularele pentru a candida la alegeri.

 

D.R.: Unde vedeţi poziţionat partidul după alegeri şi cât de departe credeţi că va ajunge?

T.T.: Sincer, nu m-am gândit aşa de departe. Când am pornit acest proiect, m-a preocupat doar ca interesele cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie să fie reprezentate de o formaţiune politică…

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!