Euroscepticii UKIP primesc £1,5m de la UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 ianuarie 2015

euro

UKIP a reuşit să obţină o finanţare de 1,5 milioare de lire sterline de la Uniunea Europeană prin crearea unui nou partid pan-european, anunţă BBC.

Cei 1,5 milioane de lire sterline sunt dintr-un fond creat de Uniunea Europeană pentru a finanţa partide care îşi propun să promoveze integrarea europeană. UKIP obţine această finanţare, deşi decizia de a urmări aceste fonduri a creat discuţii aprige în rândul membrilor partidului. Reamintim că UKIP se afişează drept un partid profund eurosceptic.

Roger Helmer (foto), parlamentar european al UKIP susţine decizia UKIP, considerând că partidul trebuie să aibă o atitudine pragmatică atunci când vine vorba de obţinerea de fonduri. Mai mult, în opinia lui Helmer, banii obţinuţi de UKIP sunt „eliberaţi”, pentru că altfel ar fi ajuns la partide pro-europene.

Membri ai UKIP care sunt împotriva acestei finanţări se plâng de faptul că s-a ţinut un referendum pe această temă în cadrul partidului cu trei ani de zile în urmă. Atunci, decizia a fost ca UKIP să nu apeleze la fondurile UE.

Finanţarea s-a obţinut prin întemeierea unui nou partid pan-european, the Alliance for Direct Democracy in Europe (ADDE). Din cei 27 de membri ai acestui partid, 21 sunt membri UKIP şi parlamentari europeni, ceea ce le dă puterea de a controla fondurile primite de la UE de un milion de lire sterline. O altă fundaţie, denumită the Initiative for Direct Democracy in Europe, va sprijini ADDE, având la dispoziţie fonduri UE în valoare de 580.000 de lire sterline.

Conform regulilor ce însoţesc alocarea acestor fonduri, UKIP va trebui să respecte „principiile de bază ale Uniunii Europene – libertate, democraţie, respectul faţă de drepturile omului şi a libertăţilor fundamentale şi statul de drept”.

Helmer a declarat că se aşteaptă ca partidul să fie criticat în urma acestei măsuri, dar a insistat că partidul nu-şi permite să fie prea principial în această chestiune, mai ales că nu există un cost suplimentar pentru contribuabilul britanic. „Dacă nu luăm noi banii, ei nu se vor întoarce la contribuabilii britanici, ci vor merge la acele fundaţii care militează pentru continua integrare în structurile europene. Noi credem că dacă ne sunt disponibile aceste resurse, e bine să le accesăm. Nu-i aşa că e mai bine ca aceste fonduri să meargă la o organizaţie care se opune integrării europene?”

UKIP primeşte deja finanţare de la UE, graţie implicării în grupul Europe of Freedom and Direct Democacy. În 2013, ajutorul a fost de 2,1 milioane de lire sterline.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!