Ovidiu Anton cere daune morale în urma eliminării României din concursul Eurovision

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 30 aprilie 2016

Eurovision_Ovidiu Anton1

Televiziunea Română a pierdut lupta cu European Broadcasting Union după ultimatumul de a plăti datoria de zece milioane de euro. Termenul a expirat pe 21 aprilie, iar pe 22 a venit anunțul oficial: România a fost eliminată din concurs! Guvernul a anunțat că nu se mai poate face nimic deoarece nu există un cadru legal de a achita această datorie acumulată în timp.

După ce s-a luptat ani la rând să câștige Selecția Națională Eurovision, Ovidiu Anton, reprezentantul României la ediția din acest an, nu mai poate participa la renumita competiție internațională. TVR a acumulat, în ultimii ani, datorii de 14 milioane de euro către European Broadcasting Union (EBU), astfel că săptămâna trecută a primit mari sancțiuni: Romania a fost exclusă de la Eurovision, concursul nu va mai fi difuzat în țara noastră, la fel ca și Jocurile Olimpice și Campionatul European de Fotbal.

După nenumărate insistențe de a se plăti datoriile, anunțul oficial a venit de la European Broadcasting Ununion, care a anunțat suspendarea României și eliminarea lui Ovidiu Anton din concurs.

„Este regretabil faptul că suntem siliți să luăm această decizie. Suntem dezamăgiți că toate încercările de a rezolva această problemă nu au primit răspuns din partea autorităților române. În ultimele săptămâni, EBU a luat notă de sugestia ministrului de finanțe din România de a plasa sub insolvență Televiziunea Română, ceea ce ar putea conduce la o profundă restructurare a instituției. Datoriile TVR pun în pericol stabilitatea financiară a EBU”, a declarat directorul general al EBU, Ingrid Deltenre.

 

Ovidiu Anton va cere daune morale

Iuliana Marciuc a declarat, la Antena 3, că Ovidiu Anton a fost informat despre decizia eliminării din competiție și este extrem de dezamăgit de faptul că nu va mai reprezenta România la un concurs atât de important. Artistul trebuia să plece pe 22 aprilie la Bruxelles, după un turneu de promovare în mai multe orașe europene.

Ovidiu Anton este revoltat de decizia luată de EBU de a exclude România din cursa pentru Eurovision în acest an și este convins că cineva trebuie să plătească pentru prejudiciul adus. Artistul este hotărât să ceară daune morale vinovaților.

„Sunt foarte dezamăgit. Nu cred că își poate imagina cineva ce mi se întâmplă acum și nu doresc nimănui să i se întâmple așa ceva, nu doresc nimănui să muncească să-și câștige un drept mai ales cum am câștigat eu cu creația mea. Am muncit mulți ani ca să-mi câștig dreptul de a reprezenta România la Eurovision și după ce l-am câștigat, iată că… nici nu știu să spun cine m-a învins. Pot să zic că nu-mi explic cum se pot lua astfel de decizii la acest nivel, adică să elimini un concurent după ce-l lași să participe. Nu știu cine este de vină, dar cineva cu siguranță este de vină și nu sunt eu”, a declarat Ovidiu Anton, pentru RFI.

„Ce-mi rămâne de făcut este să cânt în continuare, și nu în ultimul rând să mă gândesc la urmările naturale, legale, pe care le pot lua în acest sens. Mă voi consulta cu avocații și voi urma sfatul acestora, pentru că cineva este de vină și cineva trebuie să plătească pentru asta. În cazul în care va fi reprimită România, eu nu voi mai participa la Eurovision niciodată”, continuă Ovidiu Anton.

 

România putea fi exclusă de la Eurovision oricând în ultimii ani

România putea fi exclusă de la Eurovision oricând în ultimii ani din cauza datoriilor enorme acumulate de TVR către EBU. O spune și Ovi, artistul menționând că în 2010, când a participat alături de Paula Seling, știa că riscă foarte mult să nu mai ajungă în semifinala și finala concursului.

„Disputa aceasta durează de ani de zile, mai devreme sau mai târziu era de așteptat să se întâmple necazul. Și în 2010, și în 2014 noi știam că pornim la drum cu un risc. Dar am avut noroc, am scăpat ca prin urechile acului. Puteam fi noi cei care să fi picat în acest conflict.

Ovidiu Anton a avut un ghinion uriaș, mai ales că el a încercat de atâtea ori la selecția națională și, după toată munca și emoțiile, când în sfârșit a câștigat, era fericit, se pregătea, a primit lovitura. E foarte dezamăgitor. TVR ar fi trebuit să-și pună semne de întrebare înainte de a porni la drum, inclusiv să avertizeze concurentul asupra riscurilor. Din reacțiile pe care le primesc pe e-mail de la prietenii din Europa, situația este văzută ca o pată neagră pe obrazul României, ceva de genul «ce rușine!» E un moment jenant, ne-am făcut de râs, ca țară, pentru că nu ne-am plătit datoriile”, a declarat pentru Click! Ovi.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!