Evacuati din „lumea a treia”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 iulie 2013

Grupul de romani care locuiau in conditii specifice „lumii a treia”, in adaposturi improvizate, pe fostul teren de fotbal al clubului FC Hendon din nord-vestul Londrei, au fost evacuati, au relatat, in ultimele zile ale lunii trecute, cele mai importante publicatii care apar in capitala Regatului Unit. Ziarele au descris pe larg interventia ofiterilor de politie si a „inspectorilor pe probleme de imigratie” reprezentand UK Border Agency, din zorii zilei de 26 iunie.

 

Curatenie…

„Cel putin 68 de imigranti romani au fost identificati ducandu-si traiul in «colibe improvizate», pe un teren abandonat, din cartierul londonez Cricklewood”, a informat Hendon Times, prima publicatie locala care a transmis de la fata locului, in 26 iunie.

„Doua motive au stat la baza actiunii initiate astazi de oficialitati, in colaborare cu reprezentantii politiei: am dorit sa le protejam pe persoanele care au ajuns sa traiasca in aceste conditii insalubre si periculoase pentru sanatate; de asemenea, ne-am propus sa facem curatenie in acest spatiu, pentru rezidentii care locuiesc in apropierea acestui «focar de infectie»”, a explicat Dean Cohen, consilier in cadrul consiliului local Barnet, care a participat direct la evacuarea romanilor.

Cei mai multi locuitori ai constructiilor improvizate din carton, lemn si materiale metalice provin din judetul Brasov, iar o parte dintre ei sunt de etnie roma. Ei au venit in Marea Britanie in cautarea unui loc de munca bine platit. O parte dintre acestia lucrau in constructii, reusind sa trimita regulat sume mici de bani familiilor lor ramase in Romania.

Romanii evacuati in zorii zilei de 26 iunie nu vor putea fi deportati din Marea Britanie, desi au fost avertizati din timp, prin scrisori oficiale, sa paraseasca zona, au recunoscut autoritatile britanice, citate in Hendon Times. Conform normelor europene, acestia au dreptul la un termen de 30 de zile, pentru a parasi singuri teritoriul Regatul Unit, inainte de demararea formalitatilor pentru deportare.

 

Zbor gratuit pentru „locatarii” din Cricklewood

Mai multi barbati si femei evacuate din adaposturile lor improvizate si-au exprimat ingrijorarea cu privire la viitorul lor, manifestandu-se cu indignare fata de interventia in forta a politistilor.

„Avem familii acasa, in Romania, si trebuie sa muncim ca sa le intretinem”, a marturisit Emil, un tanar de 28 de ani, de fata cu un translator ce i-a fost pus la dispozitie prin intermediul Ambasadei Romaniei la Londra. „Nici nu ma gandesc sa ma intorc. Trebuie sa raman aici si sa lucrez”, a adaugat acesta, cu convingere.

„Nu cred ca am fost tratati corect… Nu am facut nimic rau, nu am comis nicio infractiune. Am venit aici doar pentru ca imi doresc sa muncesc”, a mai sustinut romanul, conform articolului din Hendon Times.

Autoritatile i-au oferit lui Emil, ca si celorlalti „locatari clandestini” de pe fostul teren al formatiei de fotbal FC Hendon, sansa unui zbor gratuit cu avionul, inapoi in Romania. Oficialitatile britanice nu sunt convinse ca aceasta propunere va fi acceptata de catre imigrantii romani, dupa cum a recunoscut Paul Wylie, reprezentand biroul de imigrari al Home Office (fost UK Border Agency).

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!