Evaziunea, scăpată de sub control

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2014

Consiliul Fiscal estimează evaziunea fiscală pentru 2013 la 16% din PIB, din care 12,2% din PIB provine doar din TVA, faţă de 13,8% cât a estimat pentru 2012, potrivit preşedintelui instituţiei, Ionuţ Dumitru. În acelaşi timp, gradul de colectare este foarte scăzut, de sub 60% din obligaţiile bugetare.

„Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranţă zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranţa naţională, viitorul acestei ţări. Aşa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondială, dar rezultatele se lasă aşteptate”, a spus Dumitru la o conferinţă de specialitate, potrivit Mediafax.

„Doar la TVA avem o evaziune fiscală de 12% din PIB. Discutăm de 70 miliarde de lei, bani care se pierd din evaziunea fiscală la TVA. La carne, evaziunea e de peste 80%. Este imensă. Pe locul doi, 6,3 miliarde în agricultură, peste 4 miliarde în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică. Produse din tutun în jur de 2 miliarde. Deja lucrurile au scăpat de sub control”, a declarat el, potrivit Digi24.

Gradul de colectare a veniturilor bugetare de sub 60% este cauzat şi de birocraţia excesivă din România, care se situează pe poziţia 146 din 148 din ţări în ceea ce priveşte efectele taxării faţă de motivaţia de a munci şi investiţii.

Dumitru a mai arătat că, în standarde europene, veniturile sunt foarte mici, respectiv 32,7% din PIB versus 42,7% media europeană. El a precizat că din ’90 până în prezent, România s-a apropiat cu veniturile de 35% din PIB doar în 1999 şi 2007, în timp ce veniturile fiscale au trecut o singură dată peste 30% din PIB.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!