Evită umflarea picioarelor

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 24 octombrie 2014

feet massageUmflarea picioarelor este o problemă des întâlnită, iar cauzele pot fi diferite. Oboseala sau insuficienţa venoasă (o slăbire a valvelor aflate la nivelul venelor din picioare) poate produce o presiune mai mare asupra sângelui şi atunci în ţesuturi se infiltrează lichid. O sarcină determină, de obicei, umflarea picioarelor, datorită creşterii în greutate şi a volumului mai mare de sânge necesar susţinerii sarcinii. Pe de altă parte, afecţiuni ale inimii, ale ficatului sau rinichilor, conduc la umflarea picioarelor, precum şi o afecţiune a glandei tiroide.

Indiferent de cauză, cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru picioarele tale este să le ridici până la nivelul pieptului sau mai sus, de fiecare dată când ai ocazia. Stai întinsă pe pat şi pune-ţi sub călcâie câteva perne, astfel încât picioarele tale să fie mai sus decât restul corpului. Acest lucru va stimula circulaţia sanguină şi va reduce cantitatea de lichid reţinută în picioare. Încearcă să nu stai în aceeaşi poziţie o perioadă prea lungă de timp sau să nu stai prea mult timp în picioare.

Chiar şi obiceiurile alimentare influenţează sănătatea picioarelor, iar sarea este principalul inamic când vine vorba de retenţia de apă.

 

Leacuri

Dacă sunt umflate, protejează-ţi picioarele de lovituri, răni sau schimbări bruşte de temperatură. De asemenea, nu-ţi bandaja picioarele şi nu-ţi pune şosete foarte strâmte pentru că vor împiedica circulaţia normală a sângelui.

Iată ce mai poţi face pentru a trata picioarele umflate:

  • ţine-ţi picioarele în apă rece câteva minute;
  • foloseşte două doze reci de suc pentru a-ţi rula picioarele pe ele;
  • foloseşte un spray special pentru picioare sau o cremă mentolată;
  • masează-ţi picioarele pentru a stimula circulaţia sanguină.

În afara tratamentului medicamentos prescris de medic, în cazul retenţiei de apă cauzată de o afecţiune complexă, poţi preveni sau diminua retenţia de apă urmând sfaturile de mai jos:

1. Evită diureticele

Deşi aceste medicamente sau suplimente sunt recomandate de către medic persoanelor cu afecţiuni ale inimii, ficatului sau rinichilor, diureticele pot afecta negativ, pe termen lung, retenţia de apă.

2. Evită alimentele sărate

Alunele prăjite, măslinele, mezelurile sau brânzeturile sunt numai câteva dintre alimentele care pot cauza umflarea picioarelor pentru că sunt de cele mai multe ori destul de sărate. Încearcă să le eviţi pe cât posibil. De asemenea, nevoia de a mânca sărat se dezvoltă în timp, fiind o chestiune legată de reducerea gustului. Dacă începi să mănânci sărat, vei ajunge să îţi doreşti alimente din ce în ce mai sărate pentru că papilele tale gustative nu vor mai percepe la fel de intens gustul sărat. Dacă tu eşti persoana din familie care găteşte, încearcă să prepari alimentele cât mai puţin sărate.

3. Fă exerciţii fizice

Exerciţiile fizice ajută la eliminarea apei din organism prin transpiraţie. Odată cu apa, este eliminată şi sarea, cea care contribuie la retenţia de apă în ţesuturi.

4. Consumă multe lichide

Deşi poţi fi tentată să crezi că picioarele tale se umflă pentru că bei prea multă apă, în realitate este exact invers. Un consum adecvat de lichide ajută la eliminarea apei din ţesuturi pentru că rinichii sunt stimulaţi să o elimine, odată cu sarea. Cea mai bună opţiune rămâne apa plată.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!