Am evitat recesiunea tehnică

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 21 noiembrie 2014

România a consemnat cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea, de 1,9%, prin comparaţie cu trimestrul anterior. În privinţa avansului faţă de trimestrul al treilea din 2013, România este pe locul al doilea, după Polonia, potrivit Eurostat.

Institutul Naţional de Statistică (INS) al României a revizuit datele publicate anterior în legătură cu economia românească. Astfel, România a evitat intrarea în recesiune tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scăderea din trimestrul al doilea a fost de numai 0,3%.

Datele publicate de Eurostat în luna august au indicat că PIB-ul României a înregistrat un declin de 1% în trimestrul al doilea şi de 0,2% în primul trimestru, ceea ce însemna intrarea în recesiune tehnică.

În clasamentul celor mai importante creşteri din trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea, România este urmată de Polonia (0,9%), Grecia (0,7%), Marea Britanie (0,7%) şi Slovacia (0,6%).

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, economia României consemnează al doilea mare avans din UE, de 3,3%, după Polonia (3,4%). În spatele României se află Marea Britanie (cu o creştere de 3%), Ungaria, (3,1%) şi Lituania (2,6%).

Germania, cea mai mare economie din UE, a înregistrat o creştere de 0,1% a PIB-ului din trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent şi de 1,2% faţă de trimestrul al treilea din 2013.

Economia Uniunii Europene a avansat în trimestrul al treilea cu 0,3% faţă de perioada aprilie-iunie şi cu 1,3% faţă de trimestrul al treilea din 2013.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!