Evitaţi să fiţi înşelaţi!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, E țeapă, Justiție / Poliţie pe data 2 martie 2015

angry woman

 

Falsele cluburi de vacanţă

Vi se oferă un card care trebuie răzuit prin intermediul căruia aflaţi că aţi câştigat o vacanţă gratuită. De acum, nu trebuie decât să participaţi la o prezentare pentru a primi premiul respectiv. Nu toate aceste vacanţe sunt false, dar majoritatea lor da. Dacă discutăm de un club reputabil, atunci la acesta veţi putea primi contractul şi veţi avea câteva zile la dispoziţie pentru a vă decide ce veţi face. Veţi primi în scris şi condiţiile prin care puteţi anula decizia, iar tot ce vi s-a promis la prezentare va fi scris pe hârtie.

Cei care doresc să vă înşele vă pot suna acasă sau aborda pe stradă, pentru a vă înainta oferta lor de „vacanţă”. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să mergeţi la o prezentare şi să aflaţi mai multe despre această vacanţă. Vi se va spune că nu este vorba despre „timeshare”. Veţi afla ceva mai târziu că vacanţa gratuită nu este chiar gratuită, de vreme ce trebuie să plătiţi extra pentru unele lucruri, aşa cum ar fi zborul, şi să mergeţi acolo unde nu doriţi într-o perioadă în care nu doriţi să faceţi asta.

Prezentarea se va ţine, de cele mai multe ori, la un hotel de lux. Broşurile vor fi strălucitoare şi convingătoare. Veţi fi făcut să vă simţiţi ca şi cum aţi face parte dintr-un club exclusivist. Însă nu vi se va oferi posibilitatea de a anula, dacă vă răzgândiţi.

Un club fals va face tot posibilul pentru a vă aduce la momentul în care veţi semna un contract pe loc. Nu vă lăsaţi presat de acest lucru şi cereţi timp de gândire. Dacă nu sunteţi sigur, cereţi un sfat de la o persoană terţă.

Atenţie la tehnicile pe care le folosesc aceste cluburi:

 • prezentarea durează atât de mult încât vreţi să semnaţi doar pentru că sunteţi disperat să scăpaţi de acolo;
 • vi se oferă o cantitate nelimitată de alcool pentru a vă „relaxa”;
 • vi se oferă un discount valabil numai în acea zi;
 • nu sunteţi lăsat singur pentru a discuta cu partenerul dumneavoastră şi vi se oferă foarte puţin timp pentru a citi contractul.

Dacă aţi semnat deja pentru un astfel de club şi doriţi sfaturi vizavi de drepturile dumneavoastră, apelaţi Consumer Direct la 08454 04 05 06.

 

Lucrul la domiciliu

Înşelătoriile de acest gen vă promit bani mulţi pentru o cantitate minimă de muncă, cum ar fi realizarea de plicuri sau altele asemenea. Reclamele sună la fel – muncă puţină, câştiguri mari, şi vi se pare că este perfect să lucraţi acasă, un lucru de altfel convenabil.

De cele mai multe ori, astfel de oferte sunt publicitate în ziare, reviste, pe stâlpuri, în vitrinele magazinelor sau online. Toate promit aceleaşi lucruri, specificate mai sus.

Ceea ce nu vă spun este că va trebui să plătiţi pentru materia primă sau pentru echipamentul necesar.

Odată ce aţi alocat timp şi bani pentru asta, promoterul dumneavoastră va refuza să vă plătească, spunând că munca pe care aţi depus-o nu se ridică la standardele aşteptate. Sau poate că veţi afla că nu este vorba de niciun fel de lucru, doar de comisioane pentru a-i face pe alţii să semneze.

Ofertele corecte de muncă vă vor detalia în scris care sunt condiţiile implicate de programul respectiv. Înainte de a investi orice sumă, aflaţi:

 • ce veţi avea de făcut;
 • dacă veţi fi plătit prin salariu sau comision;
 • cine vă va plăti;
 • când veţi fi plătit prima oară;
 • costul total al programului (inclusiv costul materiei prime, echipamentului şi taxa de membru);
 • ce veţi primi pentru banii daţi;
 • dacă puteţi verifica unele informaţii prin cei implicaţi deja în program.

Dacă sunteţi de părere că aţi fost victima unei astfel de înşelătorii, vă puteţi adresa la Consumer Direct, telefon 08454 04 05 06.

 

Vânzarea maşinilor

Când plasaţi un anunţ referitor la maşină, s-ar putea să primiţi un telefon în care cineva să vă spună că are un cumpărător imediat pentru maşina dumneavoastră. S-ar putea chiar să vă ceară un fel de garanţie materială, o anumită sumă de bani, despre care vor spune că este returnabilă dacă maşina nu a fost vândută, dintr-un motiv sau altul.

În majoritatea cazurilor, vânzarea nu se realizează şi nici suma respectivă nu mai este restituită.

Dacă vă sună cineva din acest motiv:

 • nu vă simţiţi forţat să faceţi nimic;
 • nu daţi detalii legate de cardul de credit sau debit, dacă acestea vi se cer.

 

Oferte de credit în avans

O anumită companie ar putea să vă înştiinţeze că v-aţi „calificat” pentru un împrumut cu dobândă redusă sau pentru un credit avantajos ori se oferă să „repare” înregistrările bancare negative pentru care băncile v-au refuzat când aţi mers după un credit.

O astfel de ofertă înseamnă că aţi fost selectat să aplicaţi la ea. Normal, se poate să completaţi aplicaţia şi să fiţi refuzat şi de data aceasta.

Nu plătiţi pentru o promisiune. Creditorii legali nu pot garanta pentru un card sau împrumut încă dinainte de a aplica pentru el. S-ar putea să vi se ceară să plătiţi o anumită sumă pentru a aplica sau o taxă pentru raportul de credit, dar acestea nu este normal să fie plătite înainte ca acel creditor să fie identificat şi aplicaţia să fie completată. Adiţional, aceste taxe sunt plătite direct creditorului, nu unui agent sau persoanei care a intermediat împrumutul „garantat”.

 

Depăşirea limitei de plată a unui cec

Acesta poate fi un răspuns la cererea dumneavoastră, prin care vă oferiţi să plătiţi ceva prin intermediul unui cec. În ultimul minut, cumpărătorul vine cu un motiv de a semna un cec pentru o sumă mai mare decât aceea de cumpărare, rugându-vă să transferaţi dumneavoastră diferenţa o dată ce banii au ajuns în cont.

În mod normal, aceste cecuri sunt contrafăcute, dar sunt suficient de bune pentru a păcăli personalul bancar, iar când va veni ziua de plată, atunci veţi fi răspunzător pentru întreaga sumă.

Nu acceptaţi un cec decât pentru suma de vânzare discutată, oricât de convingătoare ar părea problema sau oricât de tentant ar fi acest lucru. Cereţi cumpărătorului să scrie un cec exact pentru suma discutată. Şi nu trimiteţi bunul cumpărat până ce lucrurile nu sunt în ordine.

 

Site-urile de dating

O persoană care înşală prin intermediul site-urilor de dating (de întâlnire) este un bărbat sau femeie care-şi creează un profil fals şi care ia legătura cu dumneavoastră online prin intermediul unei agenţii specializate sau chiar a unui site de discuţii pe tema respectivă. Respectiva persoană va spune că este în căutarea sufletului pereche, dar singurul ţel este acela de a vă fura banii, nu inima.

 

Profitând

Scam-erii se pot înscrie pe un astfel de site ca orice altă persoană. Multe dintre site-urile specializate în dating permit înscrierea liberă şi, de obicei, nu fac niciun fel de verificări în ceea ce-i priveşte pe cei înscrişi. Scam-erii profită de anonimitatea asigurată de internet pentru a crea un profil care se înscrie în preferinţele sugerate de dumneavoastră, făcând o sumă de promisiuni care să vă înmoaie şi să vă facă să lăsaţi garda jos.

 

Cum îmi dau seama că este vorba de o înşelătorie?

Scam-erul va cere bani de la dumneavoastră! Asta nu se va întâmpla imediat. Oricum, nu foarte târziu scam-erul va cere ajutor financiar pentru un număr nelimitat de motive. Aproape întotdeauna ei vă vor cere să le trimiteţi bani printr-o modalitate care nu poate fi verificată, cum ar fi un transfer telegrafic. Unele dintre cele mai întâlnite motive pentru care aceştia vor cere bani sunt următoarele:

vreau să te cunosc, dar nu am suficienţi bani pentru a călători până la tine;

 • am fost bătut şi jefuit, am nevoie urgentă de un tratament sau intervenţie chirurgicală pentru o anumită boală, eu sau familia mea am fost victimele unui accident serios şi tu eşti singura persoană care ne poate ajuta;
 • sunt cantonat în afara ţării şi nu am bani să călătoresc sau să obţin o viză.

Alte semne care pot arăta că este vorba de o înşelătorie sunt:

 • cunoştinţa dumneavoastră arată ca un model, probabil pentru că persoana respectivă s-a folosit de o poză luată dintr-o revistă;
 • noua cunoştinţă vă dă o adresă poştală sau un număr de telefon la care nu răspunde niciodată şi la care nu are instalată nici măcar o căsuţă vocală;
 • noua cunoştinţă vorbeşte foarte mult despre el sau ea şi nu vă răspunde la întrebări, asta pentru că probabil trimite acelaşi e-mail standard la sute de persoane.

 

Cum mă pot feri?

 • folosiţi doar servicii de dating sau chat reputabile şi urmaţi rutina minimă de securitate care vă este sugerată de către acestea;
 • fiţi sceptic/ă şi puneţi-vă întrebări simple, de exemplu „de ce sunt singura persoană care poate ajuta, de vreme ce de-abia ne-am cunoscut?”
 • testaţi-vă cunoştinţa – puneţi o mulţime de întrebări, încercaţi să-i telefonaţi sau să îi scrieţi, sugeraţi să vă întâlniţi; dacă toate aceste încercări eşuează, probabil că aveţi de-a face cu un scam-er.

 

Ce pot să fac dacă am pierdut bani?

Dacă deja aţi trimis o sumă de bani cuiva, există o şansă mică de a recupera suma respectivă.

Puteţi să vă adresaţi în acest scop la Consumer Direct, telefon 084 5404 0506.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!