Examenul lui Cioloș: patru repetenți

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 9 iulie 2016

Dacian Ciolos29Premierul Dacian Cioloș a surprins opinia publică anunțând demiterea, fără nicio explicație, a patru miniștri: Adrian Curaj (Educație), Marius Bostan (Comunicații), Dan Stoenescu (Românii de Pretutindeni) și Dan Costescu (Transporturi).

Miniștrii propuși în locul acestora sunt: Mircea Dumitru pentru portofoliul de ministru al educației; Petru Sorin Bușe este propus ca ministru al transporturilor; Maria Ligor este propusă pentru funcția de ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni; portofoliul comunicațiilor și pentru societatea informațională ar urma să fie preluat interimar de șeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoș Tudorache. Cum remanierile nu schimbă structura Guvernului, acestea ajung direct la președintele Klaus Iohannis, fără să mai treacă prin Parlament.

Schimbarea de la Educație vine în contextul în care bacalaureatul este în plină desfășurare, iar examenele n-au fost lipsite nici în acest an de incidente. Premierul Dacian Cioloș a susținut, de mai multe ori, că nu a fost tocmai mulțumit de modul în care Adrian Curaj a tratat chestiunea plagiatelor, doctoratelor și a școlilor doctorale. Noul ministru, Mircea Dumitru, va trebui să îi retragă titlul de doctor lui Victor Ponta, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că fostul premier și-a plagiat teza de doctorat.

În ceea ce privește Transporturile, viitorul ministru va trebui să se ocupe de restructurarea completă a CNADNR, sarcină pe care Cioloș i-o trasase și lui Dan Costescu. Maria Ligor, propusă ministru delegat pentru românii de pretutindeni în locul lui Dan Stoenescu, va trebui să stabilească o relație mai eficientă cu diaspora românească, mai ales că anul acesta au loc alegerile parlamentare și, în premieră, se poate vota prin corespondență.

 

Comunicațiile nu au comunicat

Marius Bostan, unul dintre cei patru miniștri înlocuiți din funcție de premierul Dacian Cioloș, și-a făcut bilanțul mandatului său de circa șapte luni și jumătate (între 17 noiembrie 2015 și 5 iulie 2016). El a precizat că a avut multe realizări, care însă nu au fost suficient de bine comunicate și promovate. „Va fi semnat în curând un mare parteneriat strategic cu IBM în domeniul big data. Voiam să-l anunț săptămâna viitoare”, a spus fostul ministru. Marius Bostan a fost demis de către premierul Dacian Cioloș la doar câteva zile după ce a făcut o declarație controversată. Săptămâna trecută, fostul ministru al comunicațiilor a declarat că unii profesori își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. În plus, Bostan a afirmat că învățământul gratuit este o reminiscență a comunismului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!