Examinări fraudate: 129 licenţe SIA anulate

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Muncă pe data 8 mai 2015

uk_SIA_training room

Ca urmare a unei investigaţii BBC despre care am scris la începutul anului, în care un jurnalist BBC a reuşit să obţină o licenţă SIA fără a face pregătire şi fără a şti răspunsurile la examinare, SIA a început să anuleze cardurile candidaţilor care au fost descoperiţi că au fraudat sistemul.

Unul dintre cei care obţinuseră carduri SIA fraudate ajunsese să lucreze ca şi security guard la o centrală de electricitate importantă din Marea Britanie, un nod vital din infrastructura naţională.

Conform BBC, aceşti „candidaţi nu au făcut training-ul de specialitate şi în unele cazuri nici nu s-au prezentat fizic la examinare, însă au obţinut cardul SIA, la fel ca cei care au studiat şi au fost examinaţi, conform regulamentului.”

SIA a anunţat că, în total, a anulat 251 de certificări considerate ca fiind frauduloase şi este posibil să urmeze şi altele. De asemenea, numele şi adresele celor 251 de candidaţi au fost predate poliţiei, pentru ca aceştia să facă propria investigaţia şi să-i dea în judecată.

Will Gedes, director al firmei din domeniu, International Corporate Protection, a spus: „Ceea ce este uimitor este faptul că s-au eliberat 129 de licenţe falsificate de la o singură organizaţie. Nu rămâne decât să te întrebi câte astfel de licenţe încă există pe piaţă. Ridică semne mari de întrebare şi nici nu mai eşti sigur dacă poţi avea încredere în security guard-ul cu care lucrezi.”

Ashley Commerce College, la care s-au identificat 129 de certificate fraudate, este unul din două colegii la care s-au descoperit nereguli. Acest colegiu s-a oferit să ofere jurnalistului BBC o examinare „rapidă” pentru a deveni un security guard şi chiar o gardă de corp calificată, care, conform SIA, se poate obţine doar după ce se execută 140 de ore de pregătire. În cazul jurnalistului BBC, data examinării a fost falsificată şi i s-a spus să treacă în formular că are abilităţi intermediare la arte marţiale, deşi jurnalistul le-a spus foarte clar că nu are asemenea pregătire.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!