Executorii judecatoresti si colectorii de creante

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 23 octombrie 2011

Daca datorati cuiva bani, atunci acea persoana ar putea incerca sa-si recapete suma pe care i-o datorati folosindu-se de un executor judecatoresc sau de un colector (recuperator) de creante. Daca aceste persoane va contacteaza sau va viziteaza, trebuie sa stiti cum trebuie sa va comportati cu ele si care va sunt drepturile si obligatiile.

 

Cand sunt folositi executorii judecatoresti?

Creditorul (persoana careia ii datorati bani) poate depune o plangere impotriva dumneavoastra la County Court. De aici, se poate da o sentinta judecatoreasca, County Court Judgement (CCJ), prin care sa fiti condamnat sa platiti datoria respectiva.

Creditorul poate cere in acel moment sa fie emis un mandat de executie (warrant of execution), ceea ce inseamna ca va fi chemat un executor judecatoresc, acesta urmand sa puna sentinta de recuperare a sumei respective in aplicare.

In situatia in care datorati taxe la HMRC (HM Revenue&Customs) sau Council Tax, acestia ar putea apela la executori judecatoresti pentru a recupera sumele in cauza.

 

Colectorii de creante

Creditorii se pot folosi si de o agentie de colectori de creante pentru a intra in posesia sumelor pe care le datorati.

Colectorii de creante nu sunt oficiali ai Curtii si nu au aceleasi puteri detinute de executorii judecatoresti. Ei nu pot intra in casa dumneavoastra si nu va pot pune sechestru pe bunuri.

Creditorii si colectorii de creante trebuie sa urmeze regulile OFT (Office of Fair Trading), care se constituie intr-un fel de ghid pentru ei, paginile 14-19 din manualul OFT stabilind modul in care trebuie sa se comporte acestia.

Daca un colector de creante va constrange sau hartuieste in vreun fel, atunci este cazul sa contactati autoritatile locale. Daca acesta va ameninta din punct de vedere fizic, anuntati politia.

 

Cum va puteti feri de executorii judecatoresti?

Daca debitul a facut obiectul unei judecati si a fost emis un mandat in acest sens, atunci ii puteti opri pe executorii judecatoresti sa va viziteze completand formularul N245, prin care faceti o oferta de plata a datoriei, oferta pe care sa o puteti onora. Daca aceasta este acceptata, mandatul este suspendat atat timp cat va veti respecta oferta facuta pentru returnarea debitului.

 

Ce pot si ce nu pot face executorii judecatoresti?

Daca executorii judecatoresti vin la dumneavoastra acasa, nu sunteti obligat sa-i lasati sa intre.

Ei nu pot forta patrunderea in casa de la prima vizita, dar pot intra printr-o fereastra deschisa sau usa neinchisa. Intrarea fortata include si posibilitatea ca acestia sa va impinga in clipa in care ati deschis usa sau sa puna piciorul in usa, daca ati deschis-o, pentru a va impiedica s-o inchideti. Astfel de actiuni vor fi considerate ilegale.

Executorii judecatoresti care vin sa recupereze debitele pe care le aveti la HMRC au voie sa patrunda in casa pe baza mandatului emis de judecator, la fel ca si executorii care vin sa recupereze amenzile neplatite la Curtea de justitie.

 

Negocierea cu executorii judecatoresti

Puteti negocia cu acestia sa platiti pe loc o parte din datorie si atunci acestia vor pleca fara a mai avea intentia de a intra peste dumneavoastra. Daca accepta plata, trebuie sa va asigurati ca primiti in schimb o chitanta. Daca acestia se vor implica intr-o negociere rezonabila intre parti (subiect al costrangerilor legale), faceti o intelegere numai daca stiti ca o puteti respecta.

In general, sumei pe care o datorati i se adauga taxele pe care le percep executorii judecatoresti la fiecare vizita pe care o intreprind. Puteti cere amanunte despre acest lucru, iar taxele respective pot fi negociate. Oricum, daca aveti intrebari sau nelamuriri vizavi de aceste taxe si cheltuieli, este de preferat sa cautati un sfat oferit de profesionisti.

 

Ce obiecte poate lua un executor judecatoresc?

Ei nu pot lua lucruri esentiale, cum ar fi hainele, patul, vasele de bucatarie, frigiderul, marea majoritate a mobilei sau instrumentele de care va folositi pentru lucru (de exemplu, computerul de acasa).

Pot lua lucruri care nu sunt esentiale, cum ar fi televizorul. De asemenea, pot intra si in posesia bunurilor aflate in afara casei, cum ar fi masina sau echipamentul de gradina sau cel aflat in garajul neinchis sau in pivnitele deblocate.

 

Chirii si credite ipotecare: evacuarile

Daca sunteti in urma cu chiria sau ipoteca, atunci proprietarul sau creditorul pot obtine un mandat judecatoresc de evacuare. In aceasta situatie, executorul judecatoresc are dreptul de a intra cu forta in casa.

 

Unde sa cautati ajutor si sfaturi?

National Debtline ofera sfaturi gratuite pentru persoanele din Marea Britanie, Tara Galilor si Irlanda de Nord la numarul de telefon 0808 808 4000, fax 0121 410 6230 sau la adresa www.nationaldebtline.co.uk.

Citizens Advice Bureau (CAB) va poate sprijini in rezolvarea problemelor generale, legale si financiare, oferindu-va un ajutor gratuit, independent si confidential. CAB poate fi contactat la www.citizensadvice.co.uk.

Community Legal Advice este un nume nou pentru ceea ce purta denumirea de Community Legal Service Direct. Site-ul lor ofera consiliere gratuita, confidentiala si independenta pentru rezidentii din Anglia si Tara Galilor, la www.communitylegaladvice.co.uk.


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Executorii judecatoresti si colectorii de creante”

  1. luminita micuta Spune:

    contract de imprumut cu clauza de executare silita..,persoana imprumutata lucreaza in anglia.

Spune-ti si tu parerea!