Exerciții militare NATO de proporții în Polonia

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 iunie 2016

În Polonia au început, pe 6 iunie, cele mai mari exerciții militare după căderea sistemului comunist în 1989, cu participarea a mii de soldați din mai multe țări membre NATO. Manevra are loc într-un climat de tensiune între Occident și Rusia și în ajunul summit-ului Alianței Nord-Atlantice de la începutul lunii iulie, la Varșovia, relatează AFP.

„Scopul exercițiului este să verifice capacitatea țărilor Alianței de apărare a flancului estic”, a declarat ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, în timpul ceremoniei de lansare a acțiunii militare, la Varșovia.

În total, 31.000 de soldați din 24 de țări participă la acest exercițiu bianual cu numele de cod Anaconda, care va dura două săptămâni și se va desfășura pe cea mai mare parte a terenurilor de antrenament din Polonia. Printre participanți, în afară de 19 țări ale NATO, se numără și state asociate Alianței prin Parteneriatul pentru Pace, inclusiv Ucraina.

Exercițiul are loc cu o lună înaintea summit-ului NATO (8-9 iulie, la Varșovia) care ar urma să înregistreze cea mai amplă revizuire a Alianței după Războiul Rece. În cursul acestui summit, Alianța ar urma să anunțe oficial o desfășurare de trupe în Europa de Est, în special în Polonia, mișcare catalogată de NATO drept strategie de „descurajare și dialog”, ceea ce provoacă deja reacții virulente din partea Moscovei. La exercițiu participă, de asemenea, pentru prima oară, unități paramilitare poloneze, pe care ministrul Macierewicz intenționează să le transforme anul viitor în unități de apărare teritorială, destinate să se opună eventualelor operațiuni rusești de genul celor din Crimeea și în estul Ucrainei. Apărarea teritorială va avea un efectiv de 35.000 de civili cu instruire militară și va fi integrată în armată poloneză, aceasta urmând a-și spori efectivul la rândul ei de la 100.000 la 150.000 de oameni.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!