Exhibiţii în limba română în Covent Garden

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 16 ianuarie 2015

Londra_Covent Garden_avertisment in romana

Oriunde se adună multă lume şi în special acolo unde sunt pâlcuri de turişti neatenţi şi comozi cu nemiluita, apar inevitabil acei oportunişti care au darul de a strica toată voia bună cu furtişagurile lor. Da, o bună parte dintre ei sunt români. Şi da, se ştie bine că vin din România.

Daily Mail ne dă vestea „bună”, cum că de la Crăciun încoace în Covent Garden s-a amplasat un afiş galben, foarte vizibil, cu mesajul „Ofiţeri de poliţie în civil operează în această zonă”, scris chiar în limba română.

Anunţul a fost instalat chiar de poliţia londoneză, care, evident, ştie cu cine are de-a face.

Pare a deveni o obişnuinţă în tactica celor de la Metropolitan Police de a preveni infracţiunile. Un mesaj asemănător, însă mult mai vizibil şi-a făcut apariţia cu câteva luni mai devreme într-un alt loc fierbinte, pe podul Westminster, lângă Big Ben, pe unde trec mii şi mii de turişti în fiecare zi, un pod pe care alba-neagra devine la fel de populară ca şi fotografiile făcute cu London Eye sau cu un cimpoier scoţian.

Eşti indignat, ca român, când realizezi că sunt şi alte semne care, în engleză şi în alte limbi îi alertează pe trecători să fie atenţi la hoţii de buzunare. Noi, românii, evident, trebuie să fim atenţi la ofiţerii de poliţie îmbrăcaţi în civil.

Dar nu este de mirare. Daily Mail, prietenul românilor, ne spune că jumătate din furtişagurile de pe metroul londonez sunt operate de către români. O fi adevărat. E bine, totuşi, că publicaţia britanică remarcă faptul că e vorba de o „minoritate a românilor” care este responsabilă de cerşitul agresiv, de furturi din buzunare şi fraudă pe tot întinsul Marii Britanii, dar cu precădere la Londra.

Declaraţii în genul celor făcute de Mark Field, MP conservator pentru Londra şi Westminster, sunt adesea întâlnite: „Aceşti oameni care vin aici fără nici un fel de intenţie de a contribui la economia britanică ar trebui să fie înlăturaţi cu prima ocazie, în special dacă sunt vinovaţi de cerşit agresiv şi de furturi din buzunare” sau „Există români care nici nu cunosc limba engleză şi care n-au ce căuta aici dacă nu-şi caută în mod serios de muncă”. Şi iarăşi: „Sunt mulţi români care vin în UK şi care doresc să muncească, dar, din păcate, există şi o minoritate care stă mai mult pe străzi, iar aceştia trebuie alungaţi din ţară”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!