Experiențele pozitive din străinătate ale studenților români

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 7 octombrie 2015

Trei tineri români au povestit, cu ocazia ediției din primăvară a RIUF (Romanian International University Fair), cum au devenit studenți internaționali în Arabia Saudită, Olanda și Marea Britanie.

King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), din Arabia Saudită, este una dintre cele mai avansate universități din domeniu, oferă numeroase beneficii pentru studenții români și s-a aflat anul acesta pentru a doua oară în România în cadrul RIUF.

Vlad Răducanu, un tânăr român care este acum student la KAUST, este numai una dintre poveștile de succes de la RIUF.

„A fost o situație norocoasă pentru că nimic nu fusese plănuit anterior”, a spus tânărul, potrivit b365.ro.

„Mă interesa să îmi caut un master undeva în lume, pe fizică. […] Despre RIUF știam, am mai fost o dată. Un coleg de facultate m-a invitat, el participase. Tot o colegă de-a noastră reușise să își găsească o facultate la RIUF. […] L-am luat pe tata, am intrat la RIUF și cât se poate de sincer, am mers doar la stand-ul KAUST-ului. Pe lângă partea academică, mă interesa să văd și o cultură nouă, altă tradiție”, a povestit Vlad Răducanu.

 

Atras de oportunități

Un alt exemplu este Dragoș Dascălu, student la HAN University, din Olanda, unde studiază Automotive Engineering.

„Am participat la RIUF încă din clasa a XI-a și pot spune că prin intermediul târgului am aflat despre opțiunile pe care le am, urmând apoi să aflu mai multe despre facultățile care m-au atras. (…) Nu pot să spun ce m-a atras atât de mult la Olanda, și în special la această facultate, sunt prea mulți factori care au dus la această decizie: de la prețurile convenabile, la cazare și învățământ, până la felul în care se comportă această societate, felul în care suntem tratați noi, studenții străini, și oportunitățile pe care le am de aici încolo”, a explicat el.

Un alt participant la RIUF a fost Theona Ciocîrlan, studentă la Design Grafic, la University of Greenwich, din Marea Britanie:

—————————————

„Experiența mea cu târgul a fost una extraordinară, întrucât mi-a deschis orizontul și m-a ajutat foarte mult în ceea ce privește studiul în străinătate, în materie de informații și multe altele.”

—————————————

„Prima oară când am mers la târgul de facultăți a fost când s-a ținut la Iași și am fost surprinsă de câte «tabere» cu reprezentanți de la foarte multe facultăți erau. Am fost pe la fiecare în parte pentru a afla mai multe despre viața în alte țări, costurile cursurilor, traiul, cheltuielile, oamenii, dar și pentru a face cea mai bună decizie în ceea ce privește facultatea și locul unde voi studia”, a adăugat ea.

RIUF (Romanian International University Fair) este contextul în care anual peste 17.000 de elevi și studenți români intră în contact cu reprezentanții universităților din întreaga lume. Un număr semnificativ ajung să fie studenți la universități internaționale și un exemplu pentru tinerii români, afirmă organizatorii.

—————————————

Anul acesta, la RIUF București au fost prezente peste 70 de universități din 15 țări și cele mai importante universități din România.

—————————————

De 10 ani, RIUF este locul în care elevii și studenții își fac o idee mai clară despre oportunitățile educaționale pe care le au la dispoziție. Mulți tineri români au reușit să găsească în cadrul evenimentului programul de studiu pe care și-l doreau. Pentru o experiență cât mai relevantă, reprezentanții universităților recomandă vizitatorilor să vină la târg cât mai informați cu privire la ceea ce își doresc și cu întrebări cât mai specifice la care să găsească răspunsul potrivit.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!