Expert ZF: „România și-a epuizat resursele interne de muncă”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 iunie 2015

România își epuizează resursele interne de creștere a pieței forței de muncă, ceea ce va aduce în câțiva ani o criză de resurse umane. Acest lucru se vede tot mai evident pe piața IT, unde deși companiile au proiecte, nu au cu cine să le facă, scrie Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

Același lucru se va întâmpla și în industrie, unde delocalizarea proiectelor din vest către România aspiră aproape toată resursa umană calificată.

Următorul sector va fi cel agro-alimentar, care va resimți în câțiva ani lipsa forței de muncă. Vor fi producători agricoli care vor dori să vândă pe piața internă sau la export produse cu valoare adăugată mai mare, vor investi în echipamente, își vor crea distribuție, dar vor avea nevoie de oameni care să facă toate aceste lucruri. Iar aici s-ar putea să întâmpine cea mai mare problemă, nu lipsa surselor de finanțare a investiției, adaugă Cristian Hostiuc.

Construcțiile vor întâmpina aceeași problemă. Acum piața crește cel mai mult pe sectorul rezidențial, unde există forță de muncă. În momentul în care vor intra în plin șantierele mari de infrastructură, pe piață se va face o razie care va determina o luptă acerbă pentru oameni, ceea ce se va reflecta în salarii și depășirea bugetelor asumate prin contracte.

România are în acest moment 4,5 milioane de angajați, din care 1,2 milioane la stat (funcționari publici, medici, profesori etc.) și 3,3 milioane în sectorul privat. La aceștia se mai adaugă 320.000 de salariați din firmele de stat, care sunt plătiți din bugetele companiilor și nu de la bugetul de stat (ASF, BNR, Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica etc.), plus vreo 250.000-300.000 de persoane care lucrează în industria de apărare și servicii secrete. Statistica menționează că numărul celor care lucrează în economie este de 5,85 de milioane, ceea ce înseamnă că restul până în această cifră reprezintă pe cei care lucrează  la negru.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!