Exploatarea romanilor, investigata de guvernul britanic

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK, despre români pe data 30 ianuarie 2014

uk_romani in fata Wickes1

Oficiali ai Guvernului de la Londra au anuntat inceperea unei investigatii vizand exploatarea romanilor si bulgarilor pe piata muncii britanice. Initiativa a apartinut ministrului afacerilor din guvernul Cameron, liberal-democratul Vince Cable. Ea vine la scurt timp dupa ce postul national de televiziune BBC a furnizat dovezi clare ca lucratori din Romania si Bulgaria sunt pusi sa munceasca fara a li se plati salariul minim stabilit legal in aceasta tara.

Doi romani au fost trimisi ca investigatori BBC sub acoperire in zonele Cricklewood (nord-vestul Londrei) si Tottenham (nord-estul Londrei), in locurile in care se strang zilnic zeci de romani in asteptarea unor oferte ocazionale de munca. Acestia au stat „la strada” in cursul mai multor dimineti din luna decembrie, inainte de 1 ianuarie 2014, data ridicarii restrictiilor. Ei au aflat astfel ca multi dintre cei care ofera lucrari si colecteaza forta de munca din cele doua locatii promit anumite sume de bani, dar platesc mai putin decat au spus initial, la sfarsitul zilei de munca.

 

Constructori romani sub… acoperire

Jamal Syeed, un om de afaceri din Birmingham, a venit la Londra pentru a gasi un muncitor constructor dispus sa gletuiasca si sa faianteze ieftin peretii magazinului sau din orasul situat la 120 de mile distanta de capitala regatului. O astfel de zi de munca se plateste, in medie, pe piata muncii britanice cu 100 de lire sterline. Syeed i-a dat romanului doar £40, dupa ce acesta a muncit timp de noua ore.

Tariful orar minim pe economie stabilit legal in Marea Britanie in acest moment este de 6,30 lire sterline. Proprietarul magazinului din Birmingham nu stia, insa, ca cel pe care il exploatase, platindu-l cu doar 4,70 de lire sterline/ora, era un colaborator al BBC.

Cand jurnalistii televiziunii nationale britanice l-au interogat pe angajatorul ilegal, acesta a incercat sa se apere, sustinand ca muncitorul a lucrat doar sase ore, nu noua. Spusele sale au fost contrazise pe baza inregistrarii filmate in secret a activitatii lucratorului, pe toata durata zilei.

 

Expusi la pericole si accidente

Ancheta jurnalistica desfasurata de BBC in Cricklewood si Tottenham a mai scos la iveala cum constructorilor romani si bulgari li se impun conditii de munca fara respectarea unor minime norme de protectia muncii, ei fiind expusi la pericole si accidente.

BBC News a relatat cum unul dintre colaboratorii publicatiei online care au lucrat ca muncitori constructori sub acoperire era sa fie ranit de o betoniera care s-a rasturnat pentru ca avea o roata defecta. Iar cu alta ocazie, acesta a fost pus sa escaladeze o scara instabila pentru a repara niste burlane aflate la mare inaltime.

„Este de-a dreptul scandalos. S-au folosit scule si unelte care nu ar fi trebuit sa se mai afle in uz, iar muncitorii au fost pusi la lucru fara a fi pregatiti corespunzator. Este cumplit ceea ce mi-ati aratat. (…) Este evident ca nimeni nu si-a pus problema ca respectivele sarcini de lucru pot reprezenta un pericol pentru constructorii care au fost pusi sa le execute”, a comentat profesorul Richard Booth, director al companiei Hastam, specializata in consultanta in domeniul protectiei si sigurantei muncii, dupa ce a vizionat inregistrarile filmate in secret de catre cei de la BBC.

 

„Oferte de munca” ilegale

Muncitorii care stau „la strada” se confrunta adeseori cu sarcini de lucru in afara limitelor legii, mai sustin cei de la BBC News. Un „angajator” i-a promis bani unuia dintre constructorii „clandestini” care colaborau cu BBC, daca ar fi fost de acord sa aduca din Germania o valiza cu substante interzise pe care le-a numit „ierburi”. Iar o alta persoana s-a aratat dispusa sa plateasca 1.000 de lire sterline pentru a cumpara pasaportul oricaruia dintre romanii care asteptau in zona Cricklewood.

Multi dintre cei care ofera ilegal lucrari in constructii romanilor care stau zilnic „la strada” prefera aceasta varianta pentru ca este mai putin costisitoare, a recunoscut un alt „angajator”, fara sa stie ca este filmat. „Nu am bani destui ca sa platesc un constructor britanic”, a afirmat acesta.

 

Salariul minim: obligatoriu…

„Este o grava incalcare a legii”, a reactionat ministrul afacerilor Vince Cable, cand a aflat despre modul in care sunt exploatati romanii care asteapta zilnic, ore intregi, in zonele londoneze Cricklewood si Tottenham, pentru cateva ore de munca „la negru”.

„Va trebui, in mod cert, sa facem investigatii. Salariul minim este o veriga foarte importanta in sistemul economiei nationale. Valoarea sa este stabilita prin lege si trebuie respectata de orice angajator. Daca se va dovedi ca anumite persoane nu au tinut cont de aceasta prevedere, acestea risca sa fie amendate cu 20.000 de lire sterline”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

„Scopul nostru este sa obligam pe toti angajatorii sa respecte acest nivel minim de salarizare legal; chiar si pe cei care isi colecteaza forta de munca direct de pe strada. Iar acest aspect nu se refera exclusiv la Londra; este o problema a intregii tari”, a adaugat Cable.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!