Exploatați pe șantierele navale din Olanda

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 17 martie 2016

Mark Rutte

Muncitorii români care lucrează pe șantiere navale din Olanda sunt exploatați la locul de muncă, primind un salariu cu mult sub cel al muncitorilor olandezi, sindicatul FNV cerând premierului Mark Rutte, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, să oprească abuzurile asupra normelor privind munca imigranților.

Potrivit unor informații, cetățenii români care lucrează în mai multe șantiere navale olandeze sunt plătiți doar cu un euro pe oră, iar angajatorii lor nu respectă legea privind egalitatea de remunerare, folosindu-se de agențiile de ocupare a forței de muncă și de alte metode, relatează Dutch News, citat de Mediafax.

Muncitorii sunt angajați de o agenție românească care colectează taxele și contribuțiile la pensii în România, în conformitate cu legislația UE.

În Olanda, muncitorii români primesc o alocație de subzistență pe perioada angajării, care nu este supusă taxelor și contribuțiilor și prin urmare, este cu mult mai ieftin pentru patronii șantierelor navale să îi angajeze pe ei decât pe muncitorii olandezi.

Potrivit ziarului Volkskrant, sudorii și instalatorii de conducte români câștigă între 1.600 și 2.200 de euro pentru 56 de ore lucrate pe săptămână, cu mult sub salariul unui cetățean olandez.

Sute de muncitori olandezi au fost înlocuiți de muncitori mai ieftini provenind din străinătate.

—————————————

„Muncitorii olandezi și cei români din șantierele navale sunt colegi, nu concurenți. Unii dintre acești români au lucrat în șantiere navale timp de șapte sau opt ani și ar trebui să aibă un loc de muncă corespunzător.”

Masja Zwart, purtătorul de cuvânt al sindicatului FNV din Olanda

—————————————

Potrivit FNV, mai multe sute de români sunt exploatați la cel puțin cinci șantiere navale olandeze care folosesc acest sistem de plată. Ei sunt angajați prin intermediul agenției de ocupare a forței de muncă Den Breejen Work, care are filiale în România.

Inspectorii din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale desfășoară în prezent o anchetă. Campania sindicatului se concentrează pe șantierul naval GS din Waterhuizen, Groningen, care este deținut de o companie germană.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!