Explorarea gazelor de şist, gata de start

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 21 aprilie 2014

Explorarea efectivă a gazelor de şist în prima locaţie deţinută în România, cea de la Pungeşti, judeţul Vaslui, va începe în două-trei săptămâni, au anunţat, la 8 aprilie, oficialii companiei Chevron. Sonda a fost deja adusă în perimetrul amenajat la ieşirea din localitatea Siliştea, potrivit Mediafax.

Procesul de forare va dura până la 90 de zile, urmând ca specialiştii firmei angajate de Chevron să preleveze mostre de sol, care vor fi analizate în laboratoare, unde va fi evaluată capacitatea zăcământului, în funcţie de care se va decide dacă este rentabilă şi exploatarea gazelor de şist.

Compania Chevron a început lucrările de amenajare a suprafeţei deţinute în Siliştea-Pungeşti, pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui, în data de 2 decembrie 2013. După patru luni de activitate, lucrările de amenajare a platformei au fost finalizate, reprezentanţii companiei susţinând că au fost angajate 56 de persoane din judeţul Vaslui, din care 32 din comuna Pungeşti. 

Noi proteste

Chevron a organizat, la 8 aprilie, la Pungeşti, o acţiune denumită „Ziua porţilor deschise”, dedicată exclusiv ziariştilor, cărora li s-a permis accesul pe şantierul unde va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist. În aceeaşi zi, autocarul în care se aflau jurnaliştii care au vizitat perimetrul deţinut de Chevron la Pungeşti a fost lovit cu ouă şi pietre de către localnicii care au protestat faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, incidentul având loc la intrarea în localitatea Siliştea, în prezenţa poliţiştilor şi a jandarmilor.

Peste 50 de localnici s-au adunat în aceeaşi zi în faţa perimetrului deţinut de Chevron la Siliştea-Pungeşti, protestatarii, aflaţi lângă gardurile care delimitează perimetrul deţinut de Chevron, huiduind şi scandând lozinci precum „Apă, aer şi natură, nu fractură, nu cianură”, „România este ţara noastră, Chevron niciodată nu o s-o otrăvească”.

La 5 aprilie, peste o sută de persoane, majoritatea localnici, au protestat la Pungeşti faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, oamenii mărşăluind pe o distanţă de câţiva kilometri pe drumul judeţean care tranzitează comuna, până în apropierea perimetrului deţinut de compania Chevron. La 6 aprilie, proteste faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist au avut loc şi în Bucureşti, Vaslui, Arad, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Premierul Victor Ponta a declarat că gazele de şist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, precizându-se că, dacă nu există gaze din producţia internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia, astfel că orice protest pe această temă trebuie să aibă un scop şi o finalitate.

Pe de altă parte, Chevron a obţinut cea de-a doua autorizaţie de construire în Vaslui, după cea de la Pungeşti, pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist în Puieşti, documentul fiind eliberat de Consiliul Judeţean după depunerea tuturor actelor de către compania petrolieră.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!