Exporturile românești către UK, afectate de Brexit

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 1 iulie 2016

Siemens A&D Electronics Manufacturing Plant in Erlangen is - FacFord România, al doilea constructor auto de pe piața locală, care controlează uzina de la Craiova este cel mai mare exportator român în Marea Britanie (Regatul Unit și Irlanda de Nord) în 2015, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Top cinci este format exclusiv din companii din industria auto și a componentelor auto: Ford, Takata-Petri, Automobile Dacia, Sews România și Draexlmaier, relevă o analiză a Ziarului Financiar, realizată după decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană.

Marea Britanie se află pe locul cinci în topul destinațiilor de export pentru bunurile produse în România, cu un total al exporturilor de aproape 2,4 miliarde euro în 2015, fiind depășită de Germania, Italia, Franța și Ungaria.

Marea Britanie are o pondere de 4,4% în totalul exporturilor după ce anul trecut livrările s-au majorat cu 10%. Principalele produse fabricate în România care ajung în Marea Britanie sunt mașini, aparate și echipamente electrice și componente ale acestora, articole și accesorii de îmbrăcăminte și automobile.

Dumitru Miron, profesor la Academia de Studii Economice, este de părere că decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană nu va avea un impact puternic asupra țării noastre datorită ponderii reduse a schimburilor comerciale cu Marea Britanie în comerțul exterior al României.

„Rezultatul votului din Marea Britanie nu are semnificații fundamentale pentru România deoarece relațiile comerciale bilaterale nu sunt consistente. Exporturile românești către Regatul Unit ar putea suferi doar din cauza nemenținerii competitivității acestora” , a declarat profesorul Dumitru Miron pentru Ziarul Financiar.

În anul 2015, volumul schimburilor comerciale dintre România și Marea Britanie a atins maximul istoric de 3,95 miliarde euro, în creștere cu 13,2% față de 2014, conform datelor Ambasadei României la Londra. România a exportat bunuri în valoare de 2,38 miliarde de euro către Marea Britanie, în creștere cu 10,6% față de 2014, și a importat bunuri în valoare de 1,57 miliarde euro, cu 17,5% mai mult decât în anul precedent.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!