FABRICAT ÎN ROMÂNIA

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 6 octombrie 2014

Diaspora romaneasca_Fabricat in Romania

Cine crede că produsele româneşti sunt greu de găsit în Marea Britanie se înşală.

Nu este cazul să vă deplasaţi până în ţara natală pentru lungi şi costisitoare „reprize de aprovizionare”, doar ca să vă satisfaceţi poftele de acasă. Piaţa britanică vă poate pune la dispoziţie cele mai variate bunuri produse în România, începând de la articole de îmbrăcăminte şi până la autoturisme. Iar dacă aveți poftă să consumaţi anumite alimente ori băuturi „ca la mama acasă”, să ştiţi că nu trebuie să aşteptaţi răbdători un colet din România; şi nici să ajungeţi neapărat la unul dintre cele câteva magazine alimentare românești, răspândite pe undeva, pe întinsul metropolei de pe Tamisa.

Cine ştie unde să caute, se poate bucura cu uşurinţă de cele mai diverse bunuri pe a căror etichetă scrie „Made in Romania”, aici, în Regatul Unit. Toate se află deja în această ţară şi aşteaptă doar să fie descoperite…

 

 

Produse românești

care au cucerit Marea Britanie

 

Exporturile dinspre România spre Regatul Unit „duduie”. Așa reiese din cifrele care ne-au fost puse la dispoziție de către Manuel Donescu, Ministru Consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României la Londra.

Aparatura electrică și produsele textile sunt cele mai prezente bunuri fabricate în România pe piața din Regatul Unit. Iar automobilele Dacia, care au înregistrat vânzări record în Marea Britanie în ultimii doi ani, nu sunt singurele produse românești care au devenit cunoscute și apreciate în această țară…

 

Ce exportă România în Marea Britanie?

Categoria materiale, aparate și echipamente electrice constituie cel mai important segment din exporturile românești în Marea Britanie, ne-a informat la sfărșitul lunii septembrie, într-unul din spațiile Ambasadei României, Manuel Donescu, Ministru Consilier pe probleme comercial-economice la reprezentanța diplomatică românească din Regatul Unit. Aceste produse au reprezentat, anul trecut, 28% din valoarea totală de peste două miliarde de euro a exporturilor românești în Marea Britanie.

Alte 22% sunt reprezentate de materiale și produse textile. „Dintre acestea, doar 18% reprezintă articole de îmbrăcăminte și accesorii”, subliniază Manuel Donescu.

Urmează, în clasamentul produselor exportate de România în Marea Britanie, vehicule, aeronave, echipamente auxiliare de transport. Acestea reprezintă cam 20% din exportul românesc. Iar automobilele și alte vehicule reprezintă doar 17 procente din volumul total al produselor exportate la această categorie. Cel mai important segment îl formează însă componentele auto… „Și nu mă refer numai la Dacia sau Ford, ci și la o industrie a componentelor auto extrem de specializată, care depășește valorea automobilelor vândute. Industria componentelor este de două ori mai mare”, ține să precizeze reprezentantul Ambasadei.

În fine, România mai produce pentru piața britanică mărfuri și produse diverse, cum ar fi mobilă (6% din totalul exporturilor), respectiv produse ale industriei chimice, în general farmaceutice (5%). Iar enumerarea ar mai putea continua…

 

Cel mai mare excedent comercial

Marea Britanie este în acest moment țara cu cel mai mare excedent comercial dintre partenerii comerciali ai României. Aceasta înseamnă că în nici un alt stat din Uniunea Europeană sau dintre țările non-UE, exporturile țării noastre natale nu sunt atât de mari comparativ cu importurile. „Anul trecut am avut cel mai mare volum al schimburilor comerciale, în valoare de 3,2 miliarde, dintre care peste 2 miliarde de euro le reprezintă exportul românesc”, ilustrează cu cifre Manuel Donescu. El remarcă în relațiile comerciale româno-britanice „o dinamică deosebită și un trend pozitiv constant.”

Marea Britanie are în prezent cea mai mare creștere economică din țările dezvoltate, iar cererea și consumul pe această piață este extrem de mare, mai subliniază ministrul consilier. „Suntem foarte mulțumiți cu cifrele exportului românesc”, recunoaște Emanuel Donescu. „(…) Dar potențialul este mult mai mare. În Germania exportăm de patru ori mai mult”, adaugă imediat acesta.

 

————————————–

Dacia Duster pentru UK

 

Dacia a prezentat versiunea pentru 2015 a modelului Duster destinat pieţei britanice, cu volan pe dreapta, un design al grilei radiatorului schimbat, bare pentru amararea portbagajului inscripţionate şi jante de 16 inci din aliaj.

Versiunea entry-level a noului Duster, echipată cu un motor de 1,6 litri şi 105 cai putere, are un preţ de pornire de 9.495 de lire sterline (12.068 euro), în timp ce versiunea de top, disponibilă cu motoare turbodiesel de 107 şi 109 cai putere, are un preţ de plecare de sub 11.500 de lire sterline (14.617 euro), se arată într-un comunicat al reprezentanţei Dacia din Marea Britanie, citat de Mediafax.

Producţia modelului Duster dedicat clienţilor din Marea Britanie a fost mutată în această vară din India la uzina din Mioveni. „Mutarea producţiei în România era planificată de mai mult de un an, în principal din motive logistice şi economice, şi nu va schimba previziunile de producţie ale uzinei”, au declarat reprezentanţii Direcţiei de comunicare a Dacia pentru Mediafax.

Lansat în 2010, Dacia Duster este vândut în Marea Britanie din a doua jumătate a anului 2012, fiind cel mai ieftin SUV de pe piaţă.

Înmatriculările Dacia în Marea Britanie au crescut cu 85,5% în primele şase luni ale anului, la aproape 13.000 de autoturisme, avansul fiind cu mult peste cel de 10,6% înregistrat de piaţă, la 1,3 milioane de maşini, potrivit datelor Asociaţiei britanice a producătorilor şi dealerilor de maşini. Cota de piaţă a mărcii Dacia în Marea Britanie a crescut în primele şase luni la 1,01%, de la 0,6% în intervalul similar al anului trecut.

————————————–

 

 

Dacia: Campioana vânzărilor

Diaspora romaneasca_Fabricat in Romania1

Dacia, automobilul tradițional al românilor, echipat însă cu volan pe dreapta, a ajuns în Regatul Unit în urmă cu doi ani și a câștigat repede simpatia britanicilor. Peste 32.000 de automobile Dacia noi au fost înmatriculate pe piața din Regatul Unit în 2013 și în primele nouă luni din acest an. Cel mai mare succes printre automobiliștii britanici l-a avut modelul Sandero cu peste 18.000 de unități vândute. Urmează Dacia Duster care a ajuns la circa 11.200 de britanici și Logan, cu 2.100 de unități vândute.

 

Dacia Sandero: Vedetă „Top Gear”

Automobilele Dacia au devenit repede cunoscute în Marea Britanie și datorită renumitei emisiuni de profil auto Top Gear difuzată pe postul BBC2 al  televiziunii naționale Britanice.

Dacia Sandero a fost primul model testat de cei trei realizatori ai seriei de emisiuni TV pentru automobiliști. Automobilul a fost prezentat la categoria „Good News” de către James May, supranumit Captain Slow. Anunțul său a fost ignorat la început de către principalul realizator al emisiunii, Jeremy Clarkson. Peste numai câteva emisiuni, subiectul Dacia Sandero avea să fie reluat însă, de această dată chiar de Clarkson.

Promovarea Daciei Sandero la Top Gear a culminat în episodul Top Gear realizat chiar în România. Clarkson i-a cumpărat atunci lui May o Dacia Sandero, pe care acesta din urmă a reușit să o accidenteze pe parcursul filmărilor.

Seriile următoare ale aceleiași emisiuni, derulate pe parcursul anilor 2012 și 2013 au făcut frecvent referiri la modelul Dacia Sandero și, ulterior, și la Dacia Duster.

„Se pare că o apreciere pozitivă din partea realizatorilor Top Gear contează. Pentru că Dacia Duster, despre care s-a spus că a avut parte de cea mai apreciată promoție în anul 2012, a avut un succes fantastic în Europa pe parcursul anului 2013, devenind modelul cu cea mai rapidă creștere pe continent.

Vânzările modelelor Dacia au crescut într-adevăr cu peste 21% pe parcursul anului trecut, comparativ cu 2012. „Credem că am merita o felicitare de Crăciun din partea României…”, comentau cei de la Top Gear pe website-ul propriu, în decembrie 2013.

„Dacă cei de la Dacia vor continua să crească în acest ritm, în doar 20 de ani fiecare mașină nouă vândută pe bătrânul continent va purta sigla Dacia”, se încheie în spirit de glumă, articolul postat pe www.topgear.com.

Top Gear este cel mai urmărit program al postului britanic BBC2. Fiecare episod are o audiență de milioane de telespectatori, iar relizarea unui singur episod costă peste 100.000 de lire sterline.

————————————–

Daciile, vândute ca pâinea caldă”

 

„Modelul Dacia Sandero Stepway se vinde «ca pâinea caldă» la mine în oraș”, remarcă cu surprindere britanicul Paul pe contul DaciaUK înființat pe website-ul de socializare Facebook. „Le poți vedea peste tot”, continuă acesta.

Sute de alți automobiliști din regat au răspuns observației sale. Ei au împărtășit impresii și au solicitat informații. Dar cei mai mulți dintre cei care au intrat în spațiul de dialog online și-au arătat interesul față de produsul auto românesc Dacia.

„Mi s-a părut ciudat că dealerul auto local Dacia din zona în care locuiesc a fost nevoit să «împrumute» pe timp de o săptămână singurul automobil pe care îl aveau. Așa că a trebuit să mă deplasez până la Stockport” ca să testez o versiune Dacia pe benzină și apoi am fost la Shrewbury ca să încerc una cu motor diesel”, se plânge Marie Collins pe același spațiu online. „Cum să faci reclamă unei astfel de mașini când toate modelele s-au epuizat la dealerul local și acesta nu mai are nici măcar un automobil pe care doritorii să îl poată testa?”, se întreabă mirată aceasta. Iar apoi mărturisește că, din cauza cerereii foarte mari, a fost nevoită să se deplaseze la mare distanță pentru a-și cumpăra Dacia. „Stocul era epuizat și am călătorit cam 200 de mile pentru a-mi lua Loganul pe care mi-l doream”, susține Marie Collins.

————————————–

 

Dacia Logan, cu volan pe dreapta

Nicolae Constantin este unul dintre românii care conduc în prezent un automobil Dacia Logan cu volan pe dreapta pe străzile Londrei. Bărbatul ne-a povestit că, înainte de a-și cumpăra o „mașină românească” a avut „pe rând, trei tipuri de Vauxhall”. Recent, el a revenit însă la „prima iubire” – Dacia.

Nicolae ne-a mărturisit care au fost principalele criterii care l-au determinat să opteze pentru cunoscuta marcă românească auto. Printre acestea s-au aflat: „caracteristicile tehnice,  raportul preț – calitate, faptul că procentual vânzările Dacia în UK au crescut cel mai mult în comparație cu celelalte mărci, părerile pozitive ale prietenilor din România…”; și nu în ultimul rând, „un pic de patriotism în încurajarea industriei românești”. Toate acestea „m-au determinat să-mi cumpăr această mașină”, ne-a declarat N. Constantin.

Românul spune mulțumit că nu a avut de așteptat până la termenul de livrare deoarece a găsit modelul pe care și-l dorea la o reprezentanță Renault. „Am găsit o mașină care corespundea cerințelor mele și am achiziționat-o la prețul de £10.800. Are motor Diesel, consumul mic, aer condiționat, jenți de aluminiu, capacitatea potbagajului foarte mare, garanție trei ani, Road Tax-ul plătit pentru un an de zile”, ne lămurește cu vădită satisfacție Nicolae. 

„Am parcurs deja 8.000 de mile numai în Londra. Sunt foarte mulțumit până în prezent și sper ca problemele să apară cât mai târziu posibil”, încheie cu optimism,  Nicolae Constantin.

 

 

Haine din România pentru Familia Regală britanică

 

Kate, Ducesa de Cambridge, în costum românesc

————————————–

„La produse de îmbrăcăminte din România vom găsi consumatori britanici începând de la Familia Regală și până la cetățeanul de rând. Acestea sunt comparabile din punct de vedere calitativ cu orice companie din lume. De aceea, veți găsi astfel de produse în orice magazin mare din UK.”

Manuel Donescu, Ministru Consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României la Londra

————————————–

Ducesa de Cambridge, soția prințului William, a fost surprinsă în urmă cu un an purtând articole de îmbrăcăminte fabricate în România. Publicațiile din Marea Britanie, ca și cele românești au relatat atunci că ar fi vorba de haine produse la Arad de firma Moda SA pentru piața britanică.

Acest lucru a fost probat în luna iulie a acestui an. La finalul unei scurte prezentări de produse ale societății, directorul general al firmei arădene, ing. Monica Diana Fufezan a prezentat o imagine în care ducesa de Cambridge apărea, alături de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îmbrăcată cu un costum deux-piece furnizat acesteia de firma engleză Karpelle Ltd, partenerul al Moda SA.

Pentru a dovedi celor prezenți veridicitatea imaginii, una dintre manechine a apărut îmbrăcată într-un costum identic cu cel purtat de ducesa de Cambridge.

Ing. Monica Diana Fufezan a declarat pentru Agerpres că parada a fost organizată din dorința conducerii societății de a marca 55 de ani de la înființarea fabricii, 20 de ani de la privatizare și 20 de ani de colaborare cu cunoscuta firmă Karpelle Ltd. din Manchester, unul dintre furnizorii Casei Regale Britanice. La evenimentul de vineri seară a fost prezent și Howard Klepper, patron al firmei britanice Kapelle Ltd.

În prezent, Moda SA își exportă produsele în Germania și Marea Britanie, circa 10% din producție fiind furnizată pieței interne.

————————————–

„În perioada 28 – 30 septembrie 2014 a avut loc la Londra, în Complexul Expozițional Olympia, Târgul Internațional Fashion SVP Londra, la care România a participat cu 12 companii româneşti din industria modei în cadrul pavilionului natțonal. Participarea României la această manifestare afost organizată de Ministerul Economiei în colaborare cu Federțtia Patronală din Industria Textile, Confecții și Pielărie din România – FEPAIUS şi cu sprijinul Biroului de Promovare Comercial-Economică Londra.”

Manuel Donescu

————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!