Facebook nu plăteşte mai multe taxe decât un britanic cu venituri modeste

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 22 octombrie 2015

Facebook a plătit pe anul financiar trecut un impozit pe profit în Marea Britanie de numai £4.327, în condiţiile în care salariaţii companiei din Londra câştigă, în medie, £210.000 pe an, sumă care include şi bonusurile, scriu ziarele britanice.

Compania şi-a răsplătit anul trecut cei 362 de angajaţi din Londra cu acţiuni în valoare de £35,4 milioane, astfel că divizia britanică a înregistrat o pierdere contabilă de £28,5 milioane.

Astfel, Facebook a ajuns să plătească în UK un impozit pe profit foarte mic, în condiţiile în care piaţa britanică este una dintre cele mai mari şi mai profitabile pieţe pentru reţeaua socială americană. Suma plătită ca impozit pe profit de Facebook este semnificativ mai mică decât cea colectată de fiscul britanic de la un angajat obişnuit.

O persoană cu salariul mediu brut de £26.500 pe an plăteşte impozit pe venit de £3.180 şi o contribuţie la sistemul naţional de sănătate de £2.213. În astfel de condiţii, suma plătită de Facebook în Marea Britanie sporeşte controversele din jurul mecanismelor complexe utilizate de compania IT în contabilitatea anuală.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!