Facebook ţine cu România

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 5 decembrie 2015

uk_scotia_steag romanesc_Facebook_Sf. Andrei

Scoţienii s-au arătat nedumeriţi şi chiar indignaţi lunea trecută, când reţeaua socială Facebook le-a propus utilizatorilor din această ţară să sărbătorească ziua Sf. Andrei cu steagul României, relatează BBC şi The Independent.

Facebook îi încurajează pe utilizatori să-și actualizeze starea pentru a le arăta prietenilor că sărbătoresc evenimente, cum ar fi zilele de naștere și sărbătorile naționale.

Pe 30 noiembrie, hashtag-ul #StAndrewsDay a fost favorit în Marea Britanie atunci când s-au transmis urări pe canalele de social media. Pe Twitter, de exemplu, peste 16.000 de persoane au folosit luni acest hashtag.

Sugestia steagului românesc are sens, în condiţiile în care Sf. Andrei este un sfânt patron al României și al altor țări, printre care Grecia, Rusia, Ucraina și Polonia, scrie BBC.

Pentru România, Sf. Apostol Andrei are un rol foarte special, el fiind considerat creștinătorul României și ocrotitorul românilor, cel care a adus prima dată pe pământul strămoșilor noştri cuvântul lui Iisus Hristos.

Dar este, în același timp, și patronul Scoției, a cărei zi națională este marcată la 30 noiembrie, când este sărbătorit acest sfânt, cu toate că el nu a ajuns niciodată pe meleagurile scoţiene. Sf. Andrei este iubit şi celebrat în Scoţia şi pentru că simbolul lui, X-ul sau crucea Sf. Andrei pe care acesta a fost răstignit, apare pe steagul scoţian. Prin urmare, scoţienii s-ar fi aşteptat ca acest steag să apară primul în opţiunile Facebook-ului în ziua de 30 noiembrie.

După ce problema a fost semnalată, steagul scoţian şi numeroase alte opţiuni au devenit disponibile pe rețeaua socială. Încă nu este foarte clar de ce tocmai steagul României a avut întâietate în faţa altor simboluri.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!