FADERE cere rechemarea ambasadorilor

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 30 ianuarie 2015

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) a trimis marți dimineața o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care îi solicită să susțină cauza românilor din diaspora la consultările cu partidele politice și să îi recheme în țară pe ambasadorii din țările în care s-au înregistrat probleme la alegerile prezidențiale din 2014.

„Considerăm că trebuie să se ia măsuri urgente cu privire la diplomații care sunt vinovați pentru că au ascultat ordine politice și au acționat împotriva drepturilor românilor din diaspora la alegerile din 2 și 16 noiembrie 2014. Ambasadorii, consulii sau personalul MAE care, din funcția de președinți de secții, și-au permis să ascundă ștampile, să închidă secțiile cu până la 30 de minute înainte de vreme sau să-i îndemne pe români să plece acasă explicându-le că oricum nu vor mai putea vota, toate aceste persoane primesc încă salariu din bugetul statului. Solicităm chemarea lor acasă”, se arată în scrisoare, conform unui comunicat remis Ziare.com de FADERE.

Pe de altă parte, semnatarii scrisorii doresc ca românii care locuiesc în afara granițelor țării să se poată înscrie într-un Registru Electoral, lucru posibil și la ora actuală, și, în plus, autoritățile de la București să stabilească, în funcție de informațiile din acest registru, numărul de secții de votare și amplasarea lor adecvată.

„Considerăm că implementarea votului electronic ar fi o soluție foarte bună pentru toți românii care locuiesc destul de departe de secțiile de vot și au un dispozitiv electronic de pe care vor putea vota. Credem că este nevoie și de votul prin corespondență pentru toți românii care sunt în afara țării, locuiesc departe de o secție de vot, însă în același timp, nu au posibilitatea de a folosi un computer pentru a vota electronic. Pentru toți aceștia, considerăm că implementarea votului prin corespondență este binevenită”, se mai arată în comunicatul FADERE.

Totodată, românii grupați în această federație doresc „echilibrarea numărului de parlamentari între diaspora și țară”. „Susținem scăderea numărului de parlamentari la nivel național și în același timp, creșterea numărului de parlamentari în diaspora în așa fel încât cele șapte milioane de români să fie reprezentate echitabil”, se arată în comunicatul citat.

Președintele Klaus Iohannis a invitat, miercuri, partidele parlamentare la consultări pe tema schimbării legilor electorale, în contextul în care în Parlament a început activitatea Comisiei de Cod Electoral, iar în 2016 avem o nouă rundă de alegeri locale și parlamentare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!