Falimente in lant pentru supermarketurile romanesti

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 decembrie 2009

Lanţul de magazine PIC, aflat în proprietatea fraţilor Penescu, a anunţat la începutul săptămânii trecute că a intrat la cerere în insolvenţă. Asta după ce, anterior, reţelele de magazine Spar şi Trident au trecut prin aceeaşi situaţie, iar Ivet Comprod, proprietarul lanţului Ethos, şi-a cerut insolvenţa, dar a mutat magazinele pe altă firmă. De altfel, fără excepţie, toate lanţurile de supermarketuri cu proprietari români, au avut în acest an probleme foarte mari, cauzate de criza economică.

„Factorii care au determinat intrarea în insolvenţă a lanţurilor multor supermarketuri şi hipermarketuri cu acţionariat românesc sunt multipli, ţinând cont atât de contextul macroeconomic şi al pieţei de retail, dar şi de situaţia specifică a fiecărei companii”, a declarat Andreea Mladin, analist în cadrul companiei Capital Partners, citată de Mediafax. Ea a adăugat că principalele motive ale falimentelor lanţurilor autohtone sunt investiţiile iniţiale ridicate, în active fixe şi stocuri, necesare în domeniul retail-ului, finanţate în principal prin intermediul creditelor bancare şi lipsa unei mase critice de magazine. Acestea s-au concretizat în datorii bancare şi comerciale semnificative.

Cel mai recent anunţ cu privire la insolvenţa unei reţele de magazine a fost făcut la începutul săptămânii trecute de lanţul PIC, controlat de fraţii Ilie şi Cornel Penescu. Deşi a trecut printr-un proces de restructurare, scăderea vânzărilor a continuat, iar datoriile faţă de creditori au urcat, astfel că acţionariatul PIC a decis intrarea în insolvenţă la cerere. De asemenea, mai multe companii, printre care Tnuva şi Quadrant Amroq Beverages, îmbuteliatorul Pepsi în România, au cerut în lunile trecute insolvenţa firmei Ivet Comprod, care deţinea lanţul de magazine Ethos, dar Ion Şoloman, proprietarul Ivet, a transferat magazinele unei alte societăţi la care este acţionar. Lanţul Ethos, înfiinţat în anul 1996, are 26 de magazine, dintre care 10 în Bucureşti, iar celelalte în judeţele Argeş, Olt, Dâmboviţa, Prahova şi Călăraşi.

Prima reţea autohtonă de supermarketuri care a intrat în insolvenţă la cerere a fost Spar, franciză deţinută în România de fraţii Ioan şi Floare Cuc. Spar a deschis primul magazin în anul 2006, la Arad, pentru ca în 2009 reţeaua să ajungă la 21 de unităţi la nivel naţional. La începutul anului, lanţul a închis magazinul de la Târgu Mureş, singurul hypermarket pe care îl deţinea. Şi Trident, companie deţinută de Constantin Mateescu, a fost nevoită să ceară insolvenţa în a doua parte a acestui an. După ce a închis două unităţi în 2009, lanţul Trident mai operează două hipermarketuri la Deva şi Sfântu Gheorghe şi două supermarketuri la Sibiu şi Mediaş.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!