Falsa campanie a Daily Express: Prea multe case sociale pentru est-europeni!

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 iulie 2014

Doar 30 de familii de români și 10 de bulgari se află printre cele peste 2.000 de familii de străini care locuiesc gratuit în case sociale de la statul britanic, din fondul disponibil pentru situații locative considerate „urgențe”. Și totuși, tabloidul Daily Express atrage atenția asupra „triplării” numărului est-europenilor care au ajuns să ocupe gratis „locuințe de la stat”…

 

Peste 2.000 de case sociale pentru imigranți…

„Numărul imigranților fără un acoperiș deasupra capului care sunt cazați prin grija statului în locuințe sociale a crescut, iar contribuabilii britanici se văd nevoiți să suporte anual, în acest scop, costuri de milioane de lire sterline”, avertizează un articol apărut în 25 iulie, în paginile Daily Express.

Publicația informează, citând „surse oficiale”, că peste 2.000 de străini trăiesc acum în locuințe oferite de statul britanic, fără a plăti chirie. „Iar numărul est-europenilor ce locuiesc în aceste condiții s-a triplat în ultimii patru ani, conform acelorași surse”, accentuează cei de la Daily Express.

Cifra totală a imigranților cazați în case sociale s-a dublat, ridicând la 1,7 milioane lire sterline costurile plătite de stat pentru asigurarea acestor condiții de locuit, mai reiese din textul articolului.

 

Ce spun statisticile?

Numărul exact al est-europenilor care au primit gratuit o locuință socială de la statul britanic este de numai 410, adică mai puțin de un sfert din cifra totală de 2.080, reprezentând casele atribuite din fondul locativ de urgență imigranților aflați în situații disperate. Iar 220 dintre „est-europenii” aflați în această situație sunt polonezi, rezultă din statisticile date publicității recent de Departamentul pentru Comunități și Guvernări Locale. Datele mai relevă existența a 50 de familii de cehi, alte 50 de lituanieni, 40 de familii de români și 10 de bulgari, care au primit asemenea locuințe.

În schimb, numărul non-europenilor care au beneficiat de case gratuite de la statul britanic depășește 1.000.

„Libera circulație a cetățenilor europeni în interiorul granițelor UE le dă dreptul acestora să se mute în Marea Britanie și să primească ajutoare sociale, inclusiv sub forma unor locuințe oferite de statul britanic, în cazul în care aceștia pot dovedi că au un loc de muncă”, insistă cei de la Daily Express.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!