Fără acciză la palincă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 octombrie 2014

Acciza la palincă va fi eliminată începând cu anul viitor, dar Guvernul este pregătit pentru o bătălie juridică pe această temă cu oficialii Comisiei Europene (CE), a declarat premierul Victor Ponta. „Există o ţară vecină României (n.r. – Ungaria) care a avut o problemă cu Comisia Europeană, a pierdut procesul. Noi am găsit o soluţie şi deja s-a introdus, e la Camera Deputaţilor, o soluţie pe care noi o considerăm compatibilă cu legislaţia europeană, prin care se scoate acciza la palincă”, a spus Ponta la emisiunea „Viaţa Satului” a postului public de televiziune, scrie Mediafax.

El a avertizat, totuși, că este posibil ca oficialii Comisiei Europene să ceară verificări. „Probabil vor avea grijă vecinii noştri să zică: vedeţi că… Legea va fi adoptată în acest an. Comisia ne-a transmis că, dacă facem ca Ungaria, nu este de acord şi am găsit o altă soluţie juridică. Cu siguranţă va intra în vigoare la 1 ianuarie, dar tot cu siguranţă vom avea o bătălie cu Comisia Europeană”, a completat Ponta. Ungaria, stat vecin României, a încercat să elimine integral acciza la palincă, dar a fost acţionată în judecată de Comisia Europeană.

Codul Fiscal al României prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

Potrivit iniţiativei legislative, Codul Fiscal ar fi modificat astfel încât palinca, ţuica, horinca, turţul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovină şi cel de fructe să fie exceptate de la plata accizelor, dacă ar fi fost produse pentru consumul propriu al gospodăriilor individuale în limita unei cantităţi de cel mult 100 litri de produs/gospodărie individuală, cu o concentraţie alcoolică de 100% în volum sau în cantitate de 200 litri de distilat din fructe la 50 de grade.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!