Fără bacșiș pentru băiatul cu pizza

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 mai 2015

Persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacșiș, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligația să se deplaseze la acea locație pentru a le fi eliberat bonul fiscal, consideră ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici.

El a răspuns astfel atunci când a fost întrebat de presă cum este fiscalizat bacșișul dat celor care livrează pizza, potrivit Mediafax.

„Dacă eu vreau să dau bacșiș băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?”, l-a întrebat un jurnalist pe ministru, acesta explicându-i că, dacă este mulțumit de „gustul și serviciile prestate”, îi poate da bacșiș.

Întrebat în continuare cum poate fi dat acestuia bacșiș fără să primească bon fiscal, ministrul a răspuns: „Dacă doriți să lăsați un bacșiș, mergeți la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacșișul respectiv, și asta este. Sau cu taxiul, vreți să mă întrebați și de taxiuri, dacă mergeți cu taxi?”

Guvernul a decis recent să legifereze bacșișul, care să fie astfel evidențiat pe un bon fiscal separat și va fi taxat cu 16%. Ordonanța de urgență a Guvernului stabilește că firmele decid, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din bacșiș rămân la dispoziția lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților. Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a declarat recent că după ce se va începe impozitarea bacșișului, la buget se vor aduna, anual, aproximativ 300 milioane de lei.

La momentul deciziei, ministrul finanțelor explica faptul că, pentru călătoria cu taxi, aparatul de marcat va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanței parcurse și tarifului perceput pe kilometru, și un bon fiscal pentru bacșișul dat de client taximetristului.

Jurnaliștii l-au întrebat și atunci dacă fiscalizarea bacșișului va fi aplicată și în cazul celor care livrează pizza la domiciliu sau altor servicii de curierat la domiciliu, fără să fie prezentate detalii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!