Fără comisioane pentru munca în străinătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 iunie 2014

locuri de munca4

Agenţii de ocupare a forţei de muncă nu vor mai putea percepe tarife de mediere, comisioane, garanţii sau orice alte taxe de la cei care solicită locuri de muncă în străinătate. În plus, vor fi obligaţi să încheie toate contractele şi în limba română, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii.

Pus în dezbatere publică, proiectul vizează modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la interzicerea perceperii de către agenţii de ocupare a forţei de muncă de la solicitanţi atât a unor tarife de mediere, comisioane, garanţii sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport, cât şi a unor sume de bani pentru operaţiuni conexe sau accesorii medierii. Agenţii de ocupare a forţei de muncă sunt cei care desfăşoară activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români cu domiciliul în România care solicită să lucreze pe baza ofertelor ferme de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice sau fizice, în calitate de angajator, sau de parteneri de mediere străini.

În situaţia interpunerii unor parteneri de mediere străini, între agentul de ocupare a forţei de muncă şi angajatorul străin, obligaţiile stabilite prin proiectul de act normativ şi de contractul de mediere pentru agent se menţin până la încheierea de către persoana mediată a contractului individual de muncă.

„Interpunerea partenerilor de mediere sau a altor categorii de intermediari români, între agentul de mediere român, persoana mediată şi angajator este interzisă”, se arată în proiect.

Bază de date

Proiectul mai prevede că după înregistrarea la ITM, agenţii de ocupare a forţei de muncă vor organiza o bază de date care să cuprindă ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate, trebuind precizate, printre altele, datele de identificare ale angajatorului, durata ofertei, funcţia, meseria sau ocupaţia şi tariful orar, salariul lunar, moneda în care se efectuează plata.

Baza de date ar mai trebui să conțină informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a locurilor de muncă şi datele de identificare ale solicitanţilor locurilor de muncă, precum şi datele referitoare la calificările şi aptitudinile acestora.

Pentru ţările în care contractele individuale de muncă se încheie în formă scrisă, agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea acestora şi în limba română, înainte de plecarea salariatului din România, şi au obligaţia de a păstra, la sediul social sau la sediile secundare, o copie în limba română a contractului individual de muncă, pe care îl vor pune la dispoziţia inspectorilor de muncă.

Agenţii care nu respectă prevederile legale vor putea fi sancţionat cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 20.000 de lei sau chiar cu retragerea certificatului de înregistrare şi imposibilitatea desfăşurării activităţii pentru o perioadă de doi ani, în cazul în care legislaţia este încălcată în mod repetat. Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 16 iulie.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

4 pareri la “Fără comisioane pentru munca în străinătate”

 1. Alexandru Spune:

  Aceste societati sunt tzepe, deoarece Adrian Nastase prin HG850/2002 publicat in MO628 din 23 aug. 2002, scoate de sub controlul statului roman activitatea lor, deci nu au nici o obligatie fata de beneficiar, deci adio bani.

 2. judith Gazsi Spune:

  Eu ami caut un loc de munca an strainatate si undeam sunat peste tot mi-au cerut 570 de ron.eu nu am suma acesta sa dau pentru ca stau in chirie si platesc in total 1000.de ron.Eu vreau sa lucrez an strainatate cinstit dar nu pot din cauza sumei mari cerute dupa semnarea contractului.

 3. AURELIA Spune:

  SI EU SI SOTUL MEU INCERCAM DE FF MULT TIMP SA NE GASIM UN LOC DE MUNCA AFARA AM PLATIT CHIAR SI ASA NUMITA TAZA DE MEDIERE LA TIMISOARA LA FIRMA ,,ONE CLIC FOR JOBS,,IN LUNA IULIE SI NICI IN ZIUA DE AZI NU NEA SUNAT NIMENI ,,,NE-AM SATURAT DE MINCINOSI SI HOTI CARE SE PRICOPSESC PE SPINAREA SARACILOR CARE DUPA CE NU AU BANI SE MAI SI IMPRUMUTA DOAR SA POATA PLECA LA UN LOC DE MUNCA,, ,,A OAMENILOR CINSTITI CARE DORESC SA GASEASCA UN LOC DE MUNCA IN CELE MAI MULTE CAZURI PT AS INTRETINE FAMILIA ….FACETI CEVA DOMNILOOOR DIN GUVERN SI DIN PARLAMENTUL ROMANIEI nu mai lasati tara pe mana hotilor–nu vrem sa se ajunga ca ROMANIA SA FIE IMPARTITA IN DOUA CLASE SOCIALE ,,,UNA DE HOTI SI CEA DEA DOUA DE SARACI

 4. Dani Spune:

  str. Iosif Nemoianu nr. 9 Timisoara
  ONE CLICK FOR JOBS (IJOBS_CI.SRL)
  TEAPA-TEAPA-TEAPA

Spune-ti si tu parerea!