Fără drept de muncă pentru studenţii veniţi din afara UE

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Imigranţi în UK, UK la zi pe data 22 iulie 2015

uk_theresa-may

Studenţii străini veniţi din afara Uniunii Europene, aflaţi la studii în UK, vor fi obligaţi să părăsească Marea Britanie imediat ce îşi termină studiile, în urma unui nou set de reguli propuse de Theresa May, ministrul de interne britanic.

Theresa May a arătat cum în 2014, din 121.000 de străini din afara UE veniţi în UK la studii, doar 51.000 au părăsit Marea Britanie la încheierea cursului, restul de 70.000 profitând de legislaţia în vigoare care le dă drept de muncă o perioadă. Aşadar, Theresa May a stabilit că obligarea tuturor studenţilor din afara UE de a părăsi Marea Britanie imediat după încheierea studiilor va rezolva în parte problema imigraţiei cu care se confruntă guvernul britanic.

În plus, ministrul de interne britanic a decis şi eliminarea dreptului de muncă al studenţilor din timpul studiilor, actualmente fixat la 10 ore de muncă pe săptămână, pe lângă faptul că studenţii străini nu vor mai putea să aplice pentru o viză imediat după terminarea studiilor de pe teritoriul Marii Britanii.

Conservatorii au lăudat iniţiativa lui Theresa May, deşi reprezentaţi ai universităţilor au avertizat că o asemenea politică ar putea avea anumite efecte negative.

Un alt critic, Seamus Nevin, director pe angajare şi abilităţi la Institutul Directorilor, a comentat: „Marea Britanie este deja o destinaţie dificilă şi scumpă în mod artificial pentru ca studenţii internaţionali să vină aici şi să rămână, iar acum, conform acestor propuneri, studenţii ar fi înlăturaţi din UK într-un mod oarecum ruşinos”.

—————————————

„A nu permite muncitorilor talentaţi de a rămâne în Marea Britanie va avea repercursiuni asupra activităţii afacerilor şi va conduce la o pierdere importantă de abilităţi.”

Seamus Nevin

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!