Fără pașaport și carte de identitate valabile

Articol publicat in sectiunea Consulat pe data 1 septembrie 2014

pasaport

Adresăm mulțumiri pentru întrebările adresate.

Una dintre situațiile pe care le remarcăm în activitatea Secției consulare este cea a cetățenilor români care ni se adresează pentru că doresc să călătorească în afara Marii Britanii – către România sau către alte destinații, dar nu mai au nici pașaport valabil, nici carte de identitate valabilă.

 

Vreau să mă deplasez în afara Marii Britanii, dar nu mai am niciun document de călătorie valabil. Ce pot face?

Opțiunea 1Vreau să mă întorc cât mai repede în România.

Secția consulară a Ambasadei poate să vă elibereze un titlu de călătorie.

Opțiunea 2 Nu călătoresc imediat, dar vreau pașaport românesc cu domiciliul în România.

Pentru a obține pașaport românesc – dacă aveți domiciliul în România – trebuie să prezentați o carte de identitate valabilă.

Dacă nu aveți carte de identitate valabilă – puteți să o reînnoiți (fie vă deplasați direct în România cu un titlu de călătorie, fie prin procură obținută de la Secția consulară).

Opțiunea 3 – Nu călătoresc imediat, dar vreau pașaport românesc. Vreau să îmi stabilesc domiciliul în străinătate și vreau să obțin pașaport românesc cu domiciliul în străinătate.

Nu este necesar să obțineți în prealabil o carte de identitate valabilă. La depunerea cererii este necesar să prezentați toate documentele menționate pe pagina web a Ambasadei României la Londra  http://londra.mae.ro/node/847.

 • Utile:

Nu se poate traversa o frontieră fără pașaport sau carte de identitate în curs de valabilitate. Nu se poate călători de exemplu cu permisul de conducere, certificatul de naștere sau legitimația de serviciu. Autoritățile de frontieră nu vă pot identifica cu aceste documente.

Cartea de identitate valabilă constituie document de călătorie pe baza căruia cetățenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene (conform prevederilor Legii 248/2005).

Dacă nu aveți carte de identitate valabilă și doriți să vă stabiliți domiciliul în străinătate, puteți solicita pașaport românesc cu domiciliul în străinătate – fără a prezenta carte de identitate valabilă, cu condiția să prezentați dovada domiciliului din Marea Britanie (pașaport britanic, certificat de înregistrare sub formă de blue card, yellow card etc.)

Toate informațiile se regăsesc detaliat pe pagina web a Ambasadei României la Londra – rubrica Servicii consulare: http://londra.mae.ro/ro/node/485.

 

Opțiunea 1: Nu mai am carte de identitate și nici pașaport valabil. Vreau să mă întorc cât mai repede în România. Ce pot face?

 • vă deplasați personal la Secția consulară a Ambasadei și completați o cerere (cererea este și pe pagina web, dacă vreți să o descărcați și să o completați de acasă http://londra.mae.ro/ro/node/852 – rubrica formulare consulare), achitați taxa consulară numerar  – în prezent 56 GBP;
 • prezentați în original carte de identitate/pașaport expirat sau orice alt document românesc – certificat de naștere/de căsătorie/permis de conducere românesc/legitimație cu fotografie, plus fotocopii;
 • dacă pașaportul sau cartea de identitate au fost furate – este obligatoriu să declarați furtul la autoritățile locale de poliție și să solicitați raportul poliției – în care se precizează că ați declarat furtul pașaportului/CI (nu numai o simplă broșură de informații cu numărul de înregistrare al cazului);
 • pierderea se poate declara la Secția consulară – veți completa un formular la sediul Secției;
 • Secția consulară procedează la verificarea datelor dumneavoastră de identitate, pe baza informațiilor furnizate de dumneavoastră.

Dacă se confirmă identitatea dumneavoastră, Secția consulară a Ambasadei poate să elibereze un titlu de călătorie. Este un document cu valabilitate de cel mult 30 de zile și încetează de drept la data intrării titularului în România. Conține, între alte elemente – fotografia persoanei, numele/prenumele, cetățenia etc. Un exemplu al unui titlu de călătorie puteți găsi aici: http://www.cnin.ro/pasapoarte.php.

Când ajungeți în România, vă reînnoiți cartea de identitate sau depuneți cerere de pașaport cu domiciliul în străinătate – vă prezentați la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la adresa de domiciliu sau reședință (sunt organizate la nivelul consiliilor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi la nivelul consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti). Toate detaliile se regăsesc pe pagina web a Ministerului Administrației și Internelor – DEPABD-  http://depabd.mai.gov.ro/cadru_legal.html.

Coordonatele de contact ale serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor se regăsesc şi pe site-ul instituţiei, la rubrica „Contact”. http://depabd.mai.gov.ro/contact.html.

După obținerea cărții de identitate, solicitați pașaport românesc – fie în România, fie când vă întoarceți în Marea Britanie (la Secția consulară).

 

Opțiunea 2: Nu mai am carte de identitate și nici pașaport valabil. Nu călătoresc imediat, dar vreau pașaport românesc. Ce pot face?

Pentru a obține pașaport românesc – dacă am domiciliul în România – trebuie să prezint o carte de identitate valabilă.

Pentru a obține o carte de identitate, dacă nu doriți să vă deplasați personal în România (Opțiunea 1), aveți posibilitatea să procedați la reînnoirea cărții de identitate – procedură prin procură.

– Aveți posibilitatea să obțineți mai întâi un titlu de călătorie – după cum este explicat la Opțiunea 1.

– Pe baza titlului de călătorie aveți posibilitatea să solicitați autentificarea unei procuri la sediul Secției consulare – procura – model atașat pe pagina web a Ambasadei – prin care împuterniciți o persoană aflată în România să vă reprezinte și să meargă în numele dvs. la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la adresa de domiciliu și să obțină o nouă carte de identitate pentru dvs. Mai multe detalii sunt pe pagina web a Ambasadei României la Londra http://londra.mae.ro/node/477.

Procura o obțineți în aceeași zi în care vă deplasați la Secția consulară – depuneți cererea în intervalul 09.00 – 13.00 – luni, marți, miercuri, joi – și o ridicați între orele 15.00 – 17.00 (formularele sunt și pe pagina web dacă vreți să le descărcați și să le completați de acasă http://londra.mae.ro/ro/node/852 – rubrica formulare consulare), achitați taxa consulară numerar  – în prezent 53 GBP.

O trimiteți prin poștă în România la persoana împuternicită – împreună cu celelalte documente necesare (certificatul de naștere; certificatul de căsătorie, dacă este cazul, original și copie; hotărârea de divorț, definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie; documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință,  original și copie etc.) – pentru detalii vizitați pagina web a Direcției de Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date – Ministerul Afacerilor Interne http://depabd.mai.gov.ro/documente_necesare.html.

Persoana împuternicită din România va trimite cartea de identitate în Marea Britanie.

După obținerea cărții de identitate, vă faceți o programare la Secția consulară pentru depunerea cererii de pașaport la adresa londra.pasapoarte@mae.ro.

 

Opțiunea 3: Nu mai am carte de identitate și nici pașaport valabil. Nu călătoresc imediat, dar vreau pașaport românesc. Vreau să îmi stabilesc domiciliul în străinătate și vreau să obțin pașaport românesc cu domiciliul în străinătate.

 • Ce este domiciliul?

Definiția domiciliului este în noul Cod Civil – art. 86, 87, 91 și următoarele:

————————————–

Cetăţenii români au dreptul să îşi stabilească ori să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul sau reşedinţa, în ţară sau în străinătate (…) o persoană fizică nu poate să aibă în acelaşi timp decât UN SINGUR DOMICILIU şi o singură reşedinţă, CHIAR ŞI ATUNCI CÂND DEŢINE MAI MULTE LOCUINŢE.

Domiciliul persoanei fizice (…) este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală.

Dovada domiciliului şi a reşedinţei se face cu menţiunile cuprinse în cartea de identitate.

————————————–

Dacă doriți să vă stabiliți domiciliul în străinătate, aveți posibilitatea să solicitați un pașaport pe care se va preciza țara respectivă (pe pagina a doua).

Nu este necesar să obțineți în prealabil o carte de identitate valabilă. Este necesară prezentarea cărţii de identitate – dacă există.

La depunerea cererii este necesar să prezentați toate documentele menționate pe pagina web a Ambasadei României la Londra  http://londra.mae.ro/node/847.

Însă cetăţeanul român care îşi stabileşte domiciliul în străinătate are obligaţia să predea actul de identitate care atestă existenţa domiciliului în România (cartea de identitate sau buletin), emis de autorităţile române n conformitate cu Legea nr. 248/2005 ).

Pentru cetăţenii care doresc să-şi schimbe domiciliul din străinătate în România, aveți posibilitatea de a accesa pagina web a Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date: http://depabd.mai.gov.ro/eliberare_CI_schimb_domiciliu_strainatate_in_Romania.html.

 

Alte informații

Unde îmi fac programare pentru pașaport?

Cel mai simplu estesă trimiteți un mesaj pe adresa londra.pasapoarte@mae.ro,programarea poate fi făcută şi direct la sediul Secţiei Consulare sau telefonic.

În cât timp primesc programare la pașaport:

Veți fi programat în funcție de solicitarea dumneavoastră și la cea mai apropiată data disponibilă (de regulă nu mai mult de 2-3 săptămâni).

În cât timp ajunge pașaportul din România?

Termenul de eliberare a paşaportului românesc, conform prevederilor legale, este de maxim 90 zile calendaristice de la data depunerii cererii. În prezent, termenul de eliberare este de cca. 3 săptămâni de la data depunerii cererii.

Cu ce acte mă prezint la Secția consulară?

Lista cu acte: http://londra.mae.ro/node/485. Informațiile vă sunt transmise pe e-mail și cu ocazia programării.

Cum verific dacă a ajuns pașaportul meu la Secția consulară?

Pe pagina web a Ambasadei http://londra.mae.ro/ro/cauta-pasaport.

Cadru legal:

Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români

Lege nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate

Autor articol: Secția Consulară a Ambasadei României la Londra


Comentarii

15 pareri la “Fără pașaport și carte de identitate valabile”

 1. Florentina Andreea Turcanu Spune:

  Ziua nasterii 16 /10/2006, nume Florentina Andreea Turcanu, pentru schimbarea pasaportului, este expirat pe data de 23/10/2013 .va multumesc

 2. Florentina Andreea Turcanu Spune:

  Cat costa va rog pe 3ani valabil, va multumesc

 3. Florentina Andreea Turcanu Spune:

  Fetita mea Florentina Andreea Turcanu ,in varsta de 8 ani

 4. Florentina Andreea Turcanu Spune:
 5. poteras valentina Spune:

  Am nevoie de o programare pentru pasaport

 6. teslaru cristina Spune:

  Daca mi.au fost furate toate actele ce trebuie sa fac? Am fost la politie si mi.au spus ca ei nu se mai ocupa cu cazuri la care nu au ce sa investigheze.

 7. Boidache Lucian Spune:

  Buna ziua ma numesc Boidache Lucian locuiesc in londra cu domiciliul in hunedoara nascut pe data de 04 06 1982 si doresc sa stiu daca se poate face buletinul fara sa parasesc londra deoarece buletinul si pasaportul ami sunt expirate si daca se poate de ce as avea nevoie.va multumesc

 8. Silvia Wottor Spune:

  buna ziua
  Sunt in Togo si am pasaportul expirat si trebuie sa ajung rgent in tara sa imi refac actele. Statul Togolez unde ma aflu mi-a eliberat un titlu de calatorie dar când am ajuns la aeroport am fost respinsa si nu am putut calatorii. mi s-a spus sa ma adresez Ambasadei Ro de la Abuja , Nigeria si sa cer ca ei sa imi elibereze acest act pentru ca cel de aici este refuzat de UE. de 2 luni de zile mi-au cerut sa merg la consulatul francez si au trimis o cerere prin care sa mi se elibereze acest act. vineri am sunat sa vad de ce nu ma cheama sa iau actul si mi se raspunde ca autoritatile române sa se ocupe de cazul meu pentru ca ei nu imi vor elibera nici un act. Acum mau chemat sa imi spuna ca au trimis cerere la Ambasada Germaniei de aici si asteapta un raspuns. Când am intrebat de ce ei nu elibereaza acest act au raspuns ca au probleme de logistica. sunt disperata si nu am mai auzit niciodata asa ceva si imi pun intrebari si doresc ca daca cineva ma poate ajuta si sfatui cum sa fac va rog din inima sa o faceti ca nu mai pot astepta.

 9. Miruna Spune:

  Buna seara vr sa stiu saca pot pl cu buletinul in london

 10. Marian Spune:

  Buna am si eu o întrebare ,am buletinul expirat si pașaportul va expira lună viitoare ,pot schimba pașaportul la Ambasada până schimb si buletinul,va multesc anticipat

 11. Ionela Spune:

  Buna ziua ma numesc caprita ionela si meam pierdut actu cum fac am la mine certificatu de nastere si cartea de la buletin ca eu vrea sa plec in ro pana pe 20 decembrie am 2 copii in romania si vreau sa fiu de sarbatori cu ei acasa spunetimi ce sa fac multumesc

 12. Alexandru Spune:

  Buna! Ma numesc Chilovatii Alexandru sunt cetatean cu dubla cetatanie ROMANA SI MOLDOVENEASCA, cu domiciliu in Moldova. Am o mare rugaminte cine a mai fost in asa situatie sa imi raspunda. Pasaportul este expirat si certificate de nastere este perdut dar bulletin Rominesc nu am. CE POT SA FAC< VA ROG DIN SUFLET SA-MI DATI SI MIE UN SFAT. MULTUMESC ANTICIPAT

 13. roxana Spune:

  copii meu au expirat pasaportul si am facut rezervare la bilet din anglia in romania .pot sa plec cu ei in tara cu pasaportul expirat sau am probleme la avion

 14. Puskas Maria Spune:

  Buna ziua ! Eu si sotul traim in Germania vrem sa ne facem pasaport (nu avem pasaport expirat )fara sa ne intoarcem in Romania unde avem apartament nelocuit ! asi dori sa ne ajutati cu indrumari unde sa ne interesam si ce acte ne trebuie ! Va multumesc !

 15. Nucolae Spune:

  Bună mia fost furat portofelul cu tot cu acte îmi poate spune și mie cineva ce trebuie sa fac pentru a putea pleca în romania sami fac actele

Spune-ti si tu parerea!